Τουρκικό δικαστήριο στο οποίο δικάζονται πολιτικοί και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών που κατηγορούνται για σχέσεις με κούρδους αντάρτες, απέρριψε σήμερα το αίτημά τους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους στα κουρδικά.

Η υπόθεση, που δικάζεται σε δικαστήριο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, θέτει σε δοκιμασία την υποκινούμενη από την ΕΕ προσπάθεια της χώρας να διευρύνει τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών της.

«Το αίτημα για υπεράσπση στα κουρδικά απερρίφθη ομόφωνα με τη δικαιολογία ότι οι κατηγορούμενοι μιλούσαν τουρκικά στο στάδιο της ανάκρισης», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μεντερές Γιλμάζ. «Η χρήση διερμηνέων απλώς θα παράτεινε την ακροαματική διαδικασία».

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρακολουθούν στενά τη δίκη που ξεκίνησε χθες Δευτέρα κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Οι 151 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, διάδοση της προπαγάνδας της οργάνωσης αυτής, υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά τις διαδηλώσεις.