ΛΟΝΔΙΝΟ Αν και η αισθητική είναι μάλλον υποκειμενικό ζήτημα, οι εμπνευστές μιας νέας εφαρμογής για το iΡhone ισχυρίζονται ότι μπορεί να κρίνει με αντικειμενικότητα την… ομορφιά ενός προσώπου. Με τον εύγλωττο τίτλο «Ασχημόμετρο», η εφαρμογή ήδη κάνει θραύση στη Βρετανία. Διατέθηκε στις 13 Οκτωβρίου αλλά χάρη στη χιουμοριστική διάθεση των δημιουργών της και στην προσιτή τιμή της (μόλις 1,1 ευρώ) εξακοντίστηκε αμέσως στις 20 πιο επιτυχημένες εφαρμογές της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά, δεν μένουν όλοι οι χρήστες ικανοποιημένοι, καθώς το «Ασχημόμετρο» εμφανίζει συχνά αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και κάνει αυστηρή κριτική. Για παράδειγμα, δείχνει τη μεν Αντζελίνα Τζολί πανέμορφη- και είναι…-, τον δε σύζυγό της Μπραντ Πιτ αν όχι άσχημο, πάντως ασχημότερο από τον… βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον!

Η λειτουργία της εφαρμογής είναι απλή. Αρκεί η φωτογραφία ενός προσώπου ανφάς και η εισαγωγή της στο «Ασχημόμετρο». Η εφαρμογή παρέχει οδηγίες που βοηθούν τον χρήστη να εφαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα το περίγραμμα του προσώπου σε μια «μάσκα» και έπειτα οι δομές του προσώπου «αναλύονται» σε πραγματικό χρόνο και δίνεται μια «βαθμολογία ασχήμιας» από 1 έως 10. Οσο μικρότερος ο βαθμός τόσο πιο ευειδές χαρακτηρίζεται το πρόσωπο, ενώ το σκορ συνοδεύει και ένα καυστικό σχόλιο.

Δύσκολα εντυπωσιάζεται το «Ασχημόμετρο». Αν και αντικείμενο του πόθου χιλιάδων ανδρών, η χυμώδης βρετανίδα ηθοποιός Κριστίνα Χέντρικς πήρε το 10 το… κακό και χαρακτηρίστηκε «τόσο άσχημη που θα μπορούσε να γίνει μοντέλο για σκιάχτρο». Αντιθέτως, η κυρία Τζολί βαθμολογήθηκε με το σχεδόν τέλειο 2. «Είσαι τόσο καυτή που θα έκανες τον ήλιο να ζηλέψει» ήταν το σχετικό σχόλιο. Ο κ. Πιτ με ένα αυστηρό 8 και την πικρόχολη εκτίμηση «θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα στην ταινία “Το μαγαζάκι του τρόμου”». Ομορφότερος κατά έναν βαθμό βρέθηκε ο κ. Κάμερον, αλλά ο σχολιασμός ήταν εξίσου τσουχτερός. «Αν μετρούσαμε την ασχήμια με τούβλα, εσύ θα ήσουν το Σινικό Τείχος» απεφάνθη το «Ασχημόμετρο».