Ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας ενός αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαρροή ραδιενέργειας, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του σταθμού.

Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου αναφέρει ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας μιας και δεν είχαν διαπιστωθεί ρωγμές στο πρώτο περίβλημα (ραδιενεργό τμήμα του αντιδραστήρα) πριν από τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας έξι του αντιδραστήρα για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πρόγραμμα ελέγχου όλων των σωληνώσεων έχει τεθεί σε εφαρμογή και επιτροπή επιφορτίσθηκε με την έρευνα για τα αίτια των ρωγμών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η επαναλειτουργία του αντιδραστήρα είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο πριν λειτουργήσει θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα ανώτατα τμήματα των σωληνώσεων που έχουν υποστεί ζημιά.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση της Βουλγαρίας «που όχι μόνο επιμένει στη λειτουργία των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο Μπέλενε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό».

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ευθύνες φέρει και η ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών στην περιοχή.