Να μην κάνουν δηλώσεις στον Τύπο όσο διεξάγονται οι έρευνες της Επιτροπής Ηθικής της FΙFΑ ζήτησε από τα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ο πρόεδρός της κ. Ζεπ Μπλάτερ μετά το σκάνδαλο δωροδοκίας (εν όψει ανάθεσης των Μουντιάλ 2018 και 2022) που ξέσπασε με τις αποκαλύψεις των «Τimes» του Λονδίνου. «Το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας είχε τρομερά αρνητικό αντίκτυπο στο προφίλ της ομοσπονδίας» έγραψε στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Μπλάτερ αναφερόμενος στο «κόλπο» που έστησαν οι ρεπόρτερ των «Τimes» στον νιγηριανό παράγοντα κ. Αμος Αντάμου και στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ωκεανίας κ. Ρέιναλντ Τεμάρι από την Ταϊτή, τους οποίους κινηματογράφησαν την ώρα που διαπραγματεύονταν την ψήφο τους!

Ο κ. Αντάμου φέρεται να ζήτησε περίπου 800.000 ευρώ για ένα προσωπικό επιχειρηματικό σχέδιό του, ενώ ο παράγοντας της Ταϊτής ζήτησε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας στη Νέα Ζηλανδία!

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ακεραιότητά μου, ωστόσο μίλησα με λάθος τρόπο στους συγκεκριμένους δημοσιογράφους» δικαιολογήθηκε ο 43χρονος κ. Τεμάρι, ο οποίος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής από το 2004 και αντιπρόεδρος της FΙFΑ, συμπληρώνοντας: «Παρέδωσα μια επιστολή στην Επιτροπή Ηθικής με την οποία εξηγώ τον τρόπο που χειρίζομαι τέτοιες περιπτώσεις διαπραγματεύσεων με υποψήφιες χώρες για την ανάληψη ενός Μουντιάλ».

Σαφώς πιο δύσκολη είναι η θέση του 57χρονου Νιγηριανού κ. Αντάμου, ο οποίος, σημειωτέον, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες και από την πατρίδα του. «Αν θέλετε να επενδύσετε σε κάτι τέτοιο, τότε είναι σαφές ότι θα έχετε και την ψήφο μου» είπε ο κ. Αντάμου στους βρετανούς δημοσιογράφους που παρίσταναν εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών οι οποίοι υποτίθεται ότι λειτουργούσαν υπέρ της υποψηφιότητας των ΗΠΑ και συναντήθηκαν μαζί του στο Κάιρο και στο Λονδίνο. Μάλιστα ο κ. Αντάμου ήταν σκληρός διαπραγματευτής, καθώς καταγράφηκε να λέει: «Για το 2018 θα έχετε την ψήφο μου, ωστόσο για το 2022 οι ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη επιλογή μου, καθώς έχω δώσει τον λόγο μου αλλού» .

Το εκπληκτικό ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δημοσιογράφοι ζήτησαν πληροφορίες για το πόσο κοστίζει μια τέτοια δωροδοκία.

Το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της FΙFΑ κ. Αμάντου Ντιακιτέ από το Μάλι τούς είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια για τον καθέναν, ενώ ο κ. Σλιμ Αλουλού από την Τυνησία που είναι μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών τούς είπε ότι «δεν πρέπει να πληρώσουν φιστίκια»!..

Σύμφωνα με τον Αμερικανό κ. Τσακ Μπλέιζερ, ο οποίος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, η επιλογή των χωρών που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2018 και το 2022 θα γίνει κανονικά στις 2 Δεκεμβρίου, ωστόσο παράγοντας της FΙFΑ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του υπογράμμισε ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αποκλειστούν οι κκ. Αντάμου και Τεμάρι.