Η αύξηση στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας με την Τουρκία, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Frontex, οδήγησε τους μετανάστες στα χερσαία σύνορά μας και ξανά στον Εβρο. Το ποτάμι, που οριοθετεί φυσικά τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελεί πλέον τη «δημοφιλέστερη» είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα μας καθώς σχεδόν καθημερινά πέφτουν στα χέρια των αστυνομικών περισσότερα από 100 άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο εννεάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών κατά 371,94%. Αυτοί είναι οι «τυχεροί» γιατί επέζησαν. Το καλοκαίρι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κολυμπώντας στον ποταμό προσπαθώντας να φθάσουν στην ελληνική όχθη. Ενας από τους λόγους που πλέον οι διακινητές ανθρώπων επιλέγουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ότι υπήρξε καθαρισμός των παλαιών ναρκοπεδίων στην ελληνική πλευρά. Επίσης το «πέρασμα» είναι πιο φθηνό από ό,τι από τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Ο μη νόμιμος μετανάστης για να περάσει τον Εβρο πληρώνει ένα ποσό της τάξεως των 300-400 ευρώ. Το ποσό όμως που δίνει για το ταξίδι προς τη Μυτιλήνη ή προς άλλα νησιά είναι τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο.

Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έχει παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των συλλήψεων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτό, πιστεύουν οι αστυνομικοί, οφείλεται στη συνεχή παρουσία του Λιμενικού και της δύναμης Frontex με συχνές περιπολίες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της αύξησης κατά 11,26% των συλλήψεων που έγιναν εφέτος σε νησιά των Κυκλάδων, κάτι που δείχνει ότι οι δράστες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να αποβιβάζουν λαθρομετανάστες στα «σύνορα» της Αττικής.

Στην πρώτη θέση των συλλήψεων μη νόμιμων μεταναστών παραμένουν άτομα αλβανικής καταγωγής με 38.923 συλλήψεις, ακολουθούν 20.854 από το Αφγανιστάν, 5.609 από τη Σομαλία, 5.567 από την Παλαιστίνη, 5.026 από το Πακιστάν και 4.490 από την Αλγερία. Σχετικά με τις συλλήψεις διακινητών εφέτος οι 299 ήταν από την Αλβανία, 156 Ελληνες, 70 Ιρακινοί, 59 Τούρκοι και 52 Βούλγαροι.