Σφοδρή αντίδραση προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τα πρόστιμα ύψους 76 εκατ. και 7,3 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις Vodafone και Ericsson για την υπόθεση των υποκλοπών.

Το θέμα ετέθη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, από την βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «πρωτοφανή απόφαση που αποδυναμώνει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα».

Η απόφαση ελήφθη με την αιτιολογία ότι η ΑΔΑΕ δεν πήρε τις αποφάσεις της σε δημόσια συνεδρίαση, κάτι που κατά τον κ. Παπαϊωάννου ορθά έγινε για να αποφευχθούν πιέσεις από συμφέροντα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης ήταν ιδιαίτερα οξύς, υπογραμμίζοντας ότι «το σύστημα κατόρθωσε να τινάξει στον αέρα ένα τεράστιο έργο σε αντίθεση με όλη την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών».

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την απορία του γιατί ανακοινώνεται μόλις σήμερα η απόφαση όταν έχει ληφθεί ενάμιση χρόνο πριν, ενώ τόνισε ότι «πολλά από τα εκατομμύρια αυτά πήγαν σε όσους έχουν την αρμοδιότητα να αποκαλύπτουν, οι οποίοι βεβαίως πώς θα αποκάλυπταν με μπουκωμένο στόμα».

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος που παρενέβη, είπε ότι δεν σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ, αλλά συμπλήρωσε ότι «η Αρχή μπορεί να συνέλθει εκ νέου και να πάρει την ίδια απόφαση», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Η ΑΔΑΕ έβγαλε πολύ σύντομα πόρισμα γιατί το ήθελε, ενώ δεν το ήθελε η Δικαιοσύνη».

H ανακοίνωση της ΑΔΑΕ

Τη δική της ερμηνεία στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε βάρος της Vodafone και Ericsson για το θέμα των υποκλοπών, δίνει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ΑΔΑΕ, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «δεν εξέτασε το βάσιμο των αιτιάσεων των ανωτέρω εταιρειών, αλλά φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να ακύρωσε για τυπικούς λόγους τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ (μη δημόσια συνεδρίαση)».

Η ΑΔΑΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, συνεδριάζει σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία που τη διέπει και το άρθρο 19 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το απόρρητο της επικοινωνίας. Ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις των συλλογικών διοικητικών οργάνων είναι μυστικές.

«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και η ΑΔΑΕ θα πράξει το καθήκον της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 3319 και 3320/2010 αποφάσεις ακύρωσε ως μη νόμιμες τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ του έτους 2007 με τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 76 εκατομμυρίων ευρώ στη Vodafone και 7,3 εκατομ. ευρώ στην Ericsson για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, με το αιτιολογικό ότι οι συνεδριάσεις των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ανέπεμψε και τις δύο υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλες νέες νόμιμες αποφάσεις προστίμων στις δύο εταιρείες.