Σε αγωγές κατά των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής που ζητούν την παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο προσανατολίζονται ορισμένοι εκ των πέντε πρώην υπουργών οι οποίοι δεν θα παραπεμφθούν σε αυτό εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί ότι για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται έχει επέλθει παραγραφή. Σε δηλώσεις που έκαναν χθες μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων στελέχη της ΝΔ αλλά και οι κκ. Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αλ. Κοντός αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι αν η υπόθεση δεν φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά η διαδικασία διακοπεί θα κινήσουν άλλες διαδικασίες για να αποδείξουν την αθωότητά τους, επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν το στίγμα του σκανδάλου που τους αποδίδεται.

Οι πέντε εγκαλούμενοι αρκέστηκαν χθες να προβούν σε δηλώσεις με τις οποίες κατήγγειλαν το ΠαΣοΚ για πολιτική δίωξη και ανήθικη αθλιότητα, αλλά θα περιμένουν και την απόφαση της Βουλής για την οριστική παραπομπή τους, καθώς και την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Ηδη όμως ορισμένοι από αυτούς μελετούν τρόπους προσφυγής σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και τις κινήσεις ποινικών και αστικών διαδικασιών που θα κάνουν εναντίον εκείνων που τους αποδίδουν κατηγορίες, οι οποίες κατά τη γνώμη τους δεν τεκμηριώνονται από μαρτυρίες ή γεγονότα.

Ταυτόχρονα οι εγκαλούμενοι πρώην υπουργοί εξέφραζαν την ικανοποίηση για το νέο αδίκημα που προστέθηκε χθες στο κατηγορητήριό τους (για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), καθώς αυτό δεν υπόκειται σε παραγραφή, διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον γι΄ αυτή την κατηγορία θα συνεδριάσει και θα εκδώσει απόφαση το Ειδικό Δικαστήριο.

«Με τη σημερινή του απόφαση ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε αυτό που έχω πει από τις 22 Οκτωβρίου του 2008 μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεν τον ενδιαφέρει η αλήθειααλλά η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ρουσόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι μόλις στις 6 Οκτωβρίου οι βουλευτές του ΠαΣοΚ «άλλα έλεγαν σε δημοσιογράφους και άλλα προτείνουν στο πόρισμά τους».

«Το ΠαΣοΚ διέπραξε σήμερακαι μόνον αυτό-μια τεράστια πολιτική αθλιότητα» υπογράμμισε χθες με γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Βουλγαράκης. Και πρόσθεσε: «Η παραπομπή μου στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι και παράνομη και ανήθικη,αφού είναι σε όλους γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή ή σχέση με την όλη υπόθεση».

Εντονα αντέδρασε και ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος μίλησε για «άθλια πολιτική δίωξη, χωρίς προηγούμενο σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος». «Είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμίν» συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας ηθικό αυτουργό στην πολιτική του δίωξη τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Δ. Τσιρώνη.

«Το σημερινό αποτέλεσμα της προανακριτικής διαδικασίας, πέρα από το ότι καταπατά κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατικής λειτουργίας της Επιτροπής, αναμφισβήτητα γεννά και προσωπικές ευθύνες των μελών της, οι οποίες θα αναζητηθούν με κάθε νόμιμο μέσο» σημείωσε ο κ. Αλ. Κοντός.

Για «Βατο-gate» μιλάει η ΝΔ
Για «προφανή σκευωρία εις βάρος της ΝΔ με κεντρική κατεύθυνση» έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε ενώπιον ενός πασοκικού “Βατο-gate”». Μάλιστα επιχειρήθηκε να εμφανιστεί η προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου σε «πάρε-δώσε με ιερομόναχους και κτηματομεσίτες» ως ένδειξη ύπαρξης κεντρικού σχεδιασμού για παραπομπές των πρώην «γαλάζιων» κυβερνητικών στελεχών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγες ώρες πριν από την έκδοση του πορίσματος οι κκ. Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Τασούλας και η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισαν ότι πλέον «οδηγούμεθα στο να συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική αθλιότητα εξαιτίας του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών», ενώ υποστήριξαν ότι «δεν τεκμαίρονται ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες». Οπως ειπώθηκε, δεν νοείται έκδοση πορίσματος δίχως να υπάρχει αποτίμηση της ζημιάς, δίχως να έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των φορολογικών και διαχειριστικών ελέγχων της Μονής Βατοπαιδίου, χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων εκτάσεων και δίχως να έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί ροή μαύρου πολιτικού χρήματος. Οσον αφορά τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς, τονίστηκε ότι «υφίστανται διασυρμό και ταπείνωση ελέω κομματικών σκοπιμοτήτωνκαθώς οδηγούνται στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς καμία απόδειξη», ενώ για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι εγκαλούμενοι σε αγωγές κατά των μελών της Προανακριτικής που τους παρέπεμψαν ο κ. Τασούλας σχολίασε ότι «καθένας δικαιούται εννόμου προστασίας ακόμη και επί σημερινού ΠαΣοΚ», ενώ αρνήθηκε ως προς αυτό το ενδεχόμενο ότι «υπάρχει καθοδήγηση» από τη Ρηγίλλης.