Το αργότερο ως την προσεχή Παρασκευή η Εurostat θα αναθεωρήσει και πάλι τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία για το ατυχές 2009, το οποίο θα καταγραφεί με μελανά χρώματα από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Οπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας θέλουν να καθαρίσουν οριστικά και αμετάκλητα τα ελληνικά λογιστικά βιβλία και να διαμορφώσουν επιτέλους μια βάση αληθείας, χωρίς αμφισβητήσεις και αστερίσκους.

Η αναθεώρηση, όπως λένε, στηρίζεται σε ενδελεχή πολύμηνο ανεξάρτητο έλεγχο, χωρίς κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις, και κατά τα φαινόμενα θα οδηγήσει σε νέα άνοδο τόσο των ελλειμμάτων όσο και του δημοσίου χρέους.

Για την ώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, αλλά η αναθεώρηση θα ανεβάζει το έλλειμμα του 2009 μεταξύ 14,5% και 15,5% του ΑΕΠ από 13,8% που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο.

Και αντιστοίχως το δημόσιο χρέος θα εξυψώνεται στο τέλος της τριετίας του μνημονίου στο 150% του ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και για την ένταση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η νέα αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων- ελπίζουμε η τελευταία -, πέραν των όποιων ζητημάτων θέτει για τον χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής κατά τα προσεχή χρόνια, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα τους νεοδημοκρατικούς ισχυρισμούς περί τεχνητής διόγκωσης των ελλειμμάτων μετά τις εκλογές του 2009 και αφήνει απόλυτα εκτεθειμένους πρώην υπουργούς και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγαν τα απίστευτα στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα ανυπεράσπιστα.

Την προσεχή Παρασκευή οι διατελέσαντες υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που αγόρευε κατά της δημιουργικής λογιστικής των προκατόχων του, οφείλουν να δώσουν μια εξήγηση στον ελληνικό λαό.

Να μιλήσουν επιτέλους και να απολογηθούν στον ελληνικό λαό πώς το έλλειμμα από 2,9% που υποσχόταν ο Γιώργος Αλογοσκούφης και υπερασπιζόταν μετά πάθους ο Γιάννης Παπαθανασίου θα ανυψωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 14,5% και στη χειρότερη πάνω από 15,5% του ΑΕΠ.

Δεν μπορούν πλέον να σιωπούν και οι περί τον Σαμαρά λένε άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε. Εχει και το παραμύθιασμα τα όριά του. Οχι για τίποτε άλλο, αλλά επειδή ορισμένοι προετοιμάζουν τον εξαγνισμό των δήθεν ηρώων τους και είναι έτοιμοι να τους καταστήσουν και πάλι διεκδικητές της εξουσίας.

akarakousis@dolnet.gr