Σειρά προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης αλλά και διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ θέτει σταδιακά σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας και να περιορίσει την έκρηξη της ανεργίας. Τα προγράμματα αυτά πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας.

Θα προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους το βασικότερο πρόγραμμα-μαμούθ που προβλέπει την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Ταυτοχρόνως το κυβερνητικό σχέδιο ανάσχεσης της ανεργίας θα έχει τη μορφή υπογραφής ενός κοινωνικού μνημονίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις για όλες τις κατηγορίες πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία.

Το πρόγραμμα-μαμούθ, που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και από το υπουργείο, αφορά την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν θα απολύσουν τους επιδοτούμενους, αλλά και άλλους τόσους εργαζομένους. Ετσι, συνολικά οι ωφελούμενοι δεν είναι 200.000 αλλά 400.000 απασχολούμενοι.

Το ποσό των 992 εκατ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί από τον ΟΑΕΔ αλλά θα επιβαρύνει τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ- ΟΑΕΔ, καθώς το Ταμείο χρωστά στον Οργανισμό Απασχόλησης περισσότερα από 6 δισ. ευρώ από παλαιότερες εισπραχθείσες εισφορές. Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει- κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση συμμετοχής- σε μείωση προσωπικού.

Το σύνολο των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει προγράμματα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ με ωφελημένους περισσότερους από 650.000 ανέργους αλλά και εργαζομένους.