«Θα στηρίξουμε τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και την κυβέρνηση στην προώθηση των σχεδίων της για τη μείωση του ελλείμματος. Στο τέλος της προσπάθειας θα έχει γεννηθεί μια πιο υγιής και στέρεη οικονομία» καταλήγει η ανοιχτή επιστολή που έστειλαν οι επικεφαλής 35 επιχειρήσεων της Βρετανίας προς την «Daily Τelegraph». Ωστόσο ο πραγματικός αποδέκτης της επιστολής δεν είναι άλλος από τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να «αναθάρρησε» από την ανέλπιστη (αν και άτυπη) ψήφο εμπιστοσύνης. Οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στη χώρα (Diageo, Μarks & Spencer, Βritish Τelecoms, Μothercare, Μicrosoft, GlaxoSmithΚline) δηλώνουν ότι το πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών όχι μόνο δεν θα βλάψει την οικονομία, αλλά «θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών». «Πιστεύουμε ότι θα ήταν λάθος να βάλετε νερό στο κρασί σας» επισημαίνουν οι υπογράφοντες. «Αν το έλλειμμα μειωθεί με πιο αργούς ρυθμούς, αυτό θα σημάνει πρόσθετο δανεισμό, μεγέθυνση του δημόσιου χρέους και ακόμη μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησής του» προσθέτουν. Υπολογίζουν μάλιστα ότι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοσιονομικών κατά 100 δισ. στερλίνες ετησίως, γεγονός που θα συνεπαγόταν επιπλέον φόρους ή πιο δραστικές περικοπές.
Η πρωτοβουλία των συντακτών της επιστολής προκάλεσε έκπληξη καθώς μπορεί η πλειονότητά τους να διάκειται φιλικά προς τους συγκυβερνώντες Συντηρητικούς, ορισμένοι όμως εξ αυτών, όπως ο εκτελεστικός διευθυντής της Βritish Τelecoms Ιαν Λίβινγκστον, θεωρούνται οπαδοί των Εργατικών.
Ωστόσο οι 35 επιχειρηματίες δεν αρκέστηκαν στην ηθική συμπαράσταση προς τον υπουργό Οικονομικών. Υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν εμπράκτως την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες στον δημόσιο τομέα» υποστηρίζουν οι βρετανοί επιχειρηματίες. «Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος να πιστεύει κανείς ότι τα μέτρα σταθεροποίησης θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη» συμπεραίνουν.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος περικοπής των δημοσίων δαπανών θα κοινοποιηθούν αύριο Τετάρτη, οι γενικές κατευθύνσεις όμως της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι γνωστές από καιρό. Ο υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει δραστικές περικοπές σε όλα σχεδόν τα υπουργεία. Μεταξύ αυτών προβλέπεται μείωση αμυντικών δαπανών κατά 8%, αλλά κατά τα φαινόμενα κανένας τομέας της οικονομίας δεν θα βγει αλώβητος από τη «θύελλα της λιτότητας». Το «παιχνίδι» θα κριθεί στα ποσοστά, καθώς οι περικοπές θα αγγίξουν στις περισσότερες περιπτώσεις το 25% (όπως στα υπουργεία Εσωτερικών και Ασφάλειας, Εργασίας, Δικαιοσύνης), ενώ στην Υγεία και στην Εκπαίδευση οι περικοπές θα είναι μικρότερης κλίμακας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 83 δισ.
στερλινών (95 δισ. ευρώ) τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Π άντως ο «πόλεμος» της καλύτερης συνταγής για την έξοδο από την κρίση έχει ήδη ξεκινήσει.
Χθες οι Εργατικοί παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις που προβλέπουν μεγαλύτερη φορολόγηση των τραπεζών. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Αλαν Τζόνσον μίλησε για «επικίνδυνα παιχνίδια» της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών- Φιλελευθέρων Δημοκρατικών τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να προηγηθεί της περικοπής δαπανών. Επιπλέον, επικαλούμενος στοιχεία της ΡriceWaterhouseCooper, τόνισε ότι «η δημοσιονομική αυστηρότητα θα προκαλέσει αλματώδη άνοδο ανεργίας, με απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της και δήλωσε ότι, αν εφαρμοστεί «μια στοχευμένη φορολόγηση που δεν θα πλήττει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα», το κόμμα του θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό. Οι Εργατικοί εγκαλούν την κυβέρνηση για την «αυθαίρετη απόφαση» να περικόψει το οικογενειακό επίδομα και οι Τόρις απαντούν ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα «αρνείται να δει τα ελλείμματα».
Η κυβέρνηση Κάμερον θα πρέπει μάλλον να αρκεστεί στη στήριξη των 35 επιχειρηματιών.