Με ευθεία αμφισβήτηση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκλεισε χθες το βράδυ την ομιλία του στη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης , αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στην επιτροπή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να υπηρετήσει τα καθήκοντά της και τον ρόλο της για πολλά χρόνια τώρα». Η σαφής αυτή αναφορά ίσως προαναγγέλλει ραγδαίες εξελίξεις στην ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Και είναι άγνωστο ακόμη πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρός της κ. Δ. Κυριτσάκης. Δεν αποκλείεται στις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν και παραιτήσεις. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και στους πολυεθνικούς ομίλους τόνισε ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι και η διαφορά τιμών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών «μας προσβάλλει» και «αν δεν εφαρμόσουν τους νόμους, θα τους επιβάλουμε εμείς». Κατά τ΄ άλλα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην ομιλία του προς τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ακόμη και σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και πρωτοφανούς ύφεσης, όλοι μας, κι εμείς οι πολιτικοί και εσείς οι επιχειρηματίες, έχουμε τη δυνατότητα και τις δυνάμεις να αλλάξουμε.Υπάρχουν τα αναπτυξιακά εργαλεία.Υπάρχουν πόροι. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει η πολιτική βούληση. Υπάρχει η κοινωνική προσδοκία» , παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής του υπουργείου, και κάλεσε τους επιχειρηματίες να σταθούν αρωγοί της μεγάλης κυβερνητικής προσπάθειας για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε ακόμη ότι «η πρόκληση είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να κερδίσουμε το τριπλό στοίχημα της αναθέρμανσης της οικονομίας, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας» . Αναφερόμενος στις προτεραιότητές του είπε ότι, μεταξύ άλλων, είναι: Η αναθέρμανση-επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων, την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με άμεσο στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ το 2011, από 8% εφέτος.

Η νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, μέσα από τη δημιουργία ενός κινήματος νέων επιχειρηματιών. Ο αποπληθωρισμός τιμών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η υγιής λειτουργία της αγοράς, μέσα από την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών.

Fast track και για τις ελληνικές επενδύσεις
Επενδύσεις fast track και για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και απλοποίησης των διαδικασιών του αναπτυξιακού νόμου. Σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι το υπάρχον σύστημα ελέγχου καθυστερεί αδικαιολόγητα την υλοποίηση των επενδύσεων.

Κατά την ΕΣΕΕ επενδύσεις οι οποίες εγκρίνονται δύο ή και περισσότερα χρόνια μετά την υποβολή τους δεν υλοποιούνται λόγω αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος, οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι για την έγκριση των επενδύσεων και την παρακολούθησή τους κατά την υλοποίηση και ολοκλήρωση δεν διασφαλίζουν το ζητούμενο και ξένοι επενδυτές με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αποθαρρύνονται να προχωρήσουν σε επένδυση. Ο Οργανισμός Ιnvest in Greece, που ασχολείται με τους ξένους επενδυτές, είναι αποδέκτης παραπόνων που έχουν σχέση με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και με τη λειτουργία των υπηρεσιών που εγκρίνουν τις επενδύσεις.