Κεντρική Τράπεζα Κίνας Aιφνιδίασε τις αγορές αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007

Σε μία κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε την Τρίτη στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2007, καθώς ανησυχεί για την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και για φαινόμενα «φούσκας» στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα βασικά επιτόκια ετήσιων καταθέσεων και ετήσιου δανεισμού κατά 0,25% έκαστο. Το επιτόκιο ετήσιων καταθέσεων αυξήθηκε στο 2,5% από 2,25%…

<b>Κεντρική Τράπεζα Κίνας</b> Aιφνιδίασε τις αγορές αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007 | tovima.gr

Σε μία κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σήμερα, Τρίτη στην αύξηση των επιτοκίων της, για πρώτη φορά τα περίπου τρία τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια ετήσιων καταθέσεων και ετήσιου δανεισμού κατά 0,25% έκαστο.

Το επιτόκιο ετήσιων καταθέσεων αυξήθηκε στο 2,5% από 2,25% και το επιτόκιο δανεισμού στο 5,56% από 5,31%. Η προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2007.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, τα χρηματιστήρια πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και το δολάριο ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης, καθώς οι αγορές πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο.

«Η αύξηση των επιτοκίων ήταν εντελώς έξω από τις προσδοκίες της αγοράς», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της CITIC Securities, στο Πεκίνο. «Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού έθεσε τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος. Και αυτός νομίζω ότι είναι ο λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων με ένα τόσο εσπευσμένο τρόπο», προσέθεσε.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,5% τον Αύγουστο και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω άνοδο τον Σεπτέμβριο, στο 3,6%.

Παρ’ όλα αυτά η αύξηση των επιτοκίων εξέπληξε τις αγορές, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι τόνιζαν συνεχώς ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 9,5% από 10,3% στο β΄τρίμηνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk