Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Αρχής Τουρισμού της Κίνας και επικεφαλής κινεζικής αντιπροσωπίας κ.Ζιάν Ντου, που αφορά στην αμοιβαία δράση σε σειρά πεδίων στον τουριστικό τομέα και ανταλλαγών τεχνογνωσίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων να ενθαρρύνουν την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δυο χωρών και να ενισχύσουν τις εκατέρωθεν συνεργασίες τουριστικών επιχειρηματιών, πολιτιστικών φορέων, δημοσιογραφικών αποστολών.

Στο πρωτόκολλο περιλαμβάνεται η συνδρομή προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τουριστικής αειφόρου ανάπτυξης μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των Ειδικών και των Εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η κινεζική αντιπροσωπία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής στο «Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2013» στη Θεσσαλονίκη όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα και δεσμεύτηκε να ενισχύσει το θεσμό με σημαντική παρουσία.

Ειδική αναφορά έγινε επίσης στις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να διευκολύνει τους Κινέζους επισκέπτες κατά τη διαδικασία έκδοσης βίζας.

Eπίσης ο κ. Γερουλάνος παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ Τη λογική που θα διέπει τις αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο προσέλκυσης ξένων τουριστών. Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε δύο προγράμματα για την προώθηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως τουριστικών προορισμών και πρόγραμμα «90 εμπειριών».

Η διαφημιστική εκστρατεία του ελληνικού προϊόντος θα εξελίσσεται μέσα στον χρόνο ανάλογα με το πότε μπαίνει μια αγορά στο παιχνίδι των κρατήσεων ενώ οι δράσεις που πρέπει να προκύψουν για να ενισχύσουμε τον ελληνικό τουρισμό αφορούν και σε κάθε αγορά ξεχωριστά.

«Για πρώτη φορά μέσα από την γνώση που έχουμε συλλέξει όλοι μαζί μπορούμε να προσεγγίσουμε την αγορά που θέλουμε με εξειδικευμένα μηνύματα, εξειδικευμένα μέσα και εξειδικευμένους συνεργάτες όπως tour operators και δημοσιογράφους» σημείωσε με νόημα ο υπουργός, ενώ τόνισε πως κεντρικό εργαλείο θα γίνει το Διαδίκτυο αλλά και τα λεγόμενα «social media».

Σχετικά με τα τρία προγράμματα που προανήγγειλε ο υπουργός, το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη του περιεχομένου των «90 εμπειριών», με εμπειρίες που μπορούν να αναδειχθούν ως ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα με το διαγωνισμό να έχει ήδη προκηρυχθεί.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προβολή της Θεσσαλονίκης και φέρει την ονομασία «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», και το τρίτο είναι ένα πρόγραμμα που θα προβάλει όλες τις δραστηριότητες που συμβαίνουν σήμερα στην Αθήνα.

Απευθυνόμενος στους διοργανωτές του συνεδρίου, στο ΣΕΤΕ, ο κ. Γερουλάνος απαντώντας ουσιαστικά στην πρόταση του συνδέσμου για τη δημιουργία φορέα προβολής της χώρας, (συνεργασία ΣΕΤΕ και Υπουργείου) επεσήμανε ότι αυτό δεν αποκλείεται. «Έχει πολλά θετικά εφόσον μπορεί να εξυπηρετήσει μια ενιαία εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό».

Αναφερόμενος τέλος ο υπουργός στην απορροφητικότητα των κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι το ΕΣΠΑ του τουρισμού είναι κοντά στο ΕΣΠΑ του πολιτισμού που έχει βραβευτεί για την αποτελεσματικότητά του. Ήδη 6 εκατομμύρια έχουν πάει σε έργα υποδομής. Στις 15 Νοεμβρίου προκηρύσσεται το πρόγραμμα πράσινος τουρισμός ύψους 30 εκατομμυρίων.

Τον Οκτώβριο μπαίνει σε διαβούλευση το πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός ύψους 28 εκατομμυρίων και τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι υποβολές αιτήσεων. Τέλος τα προγράμματα Εκσυγχρονίζομαι και Συνεργάζομαι θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια.

Οι Ούγγροι προτιμούν… ελληνικά

Παράλληλα, τα νέα επίσημα στοιχεία της ουγγρικής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ούγγρων για τουρισμό στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος των Ούγγρων τουριστών επισκέπτεται την Ελλάδα οδικά (λεωφορείο, ιδιωτικό αυτοκίνητο) και παραμένει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, Χαλκιδική, Πιερία, Λάρισα, ενώ δημοφιλέστεροι προορισμοί εκείνων που έρχονται αεροπορικά, είναι Κρήτη, Ρόδος και Κέρκυρα.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία αφορούν το έτος 2009 και σύμφωνα με αυτά 134.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρσι την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού καταλόγου, ακολουθούμενη από την Ιταλία, στην οποία ταξίδεψαν 129.000 Ούγγροι τουρίστες το 2009, την Αυστρία (106.000), την Κροατία (77.000) και την Τουρκία (63.000).

Το σύνολο των Ούγγρων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2009 ανέρχεται σε 936.000, 20% λιγότεροι απ΄ ότι έναν χρόνο νωρίτερα που ο αριθμός τους είχε φτάσει τις 1.146.000, ενώ αρκετή μείωση παρουσίασε, σε σχέση με το 2008, και ο αριθμός των αφίξεων τουριστών στην Ουγγαρία το 2009, από τις 887.500 σε 768.000, αντίστοιχα.