Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την εποπτεία των κεφαλαίων αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (Hedge funds) ή δραστηριότητα των οποίων είχε κατηγορηθεί ευρέως ως υπεύθυνη για την μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία της Ε.Ε.

Η απόφαση τουECOFIN πέραν των εταιριών αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (hedge funds) επεκτείνεται και στη δραστηριότητα των επενδυτικών εταιριών (private equity funds) καθώς και στους επικεφαλείς τους, ανακοίνωσαν κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Οπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, «η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο ότι έως τώρα δεν υπήρχε πλαίσιο λειτουργίας ή εποπτεία και τώρα θα υπάρξει».

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκεται η μεγιστοποίηση των όρων διαφάνειας στη λειτουργία και τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων εταιριών, στις οποίες είχε αποδοθεί μερίδιο της ευθύνης για την αποσταθεροποίηση των αγορών το 2008.


Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέϊντερς, ο οποίος ως εκπρόσωπος της κοινοτικής προεδρίας προήδρευσε σχετικών διεργασιών και μεσολάβησε για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πραγματική πρόοδο».

Οι προσπάθειες προώθησης της σχετικής νομοθεσίας είχαν διακυβευτεί από διαφωνίες μεταξύ της Βρετανίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα hedge funds στην Ευρώπη, και στην Γαλλία η οποία πρωτοπορεί της προσπάθειας ελέγχου της δραστηριότητας των εταιριών του τομέα.

Η συμφωνία επικεντρώθηκε στη θέσπιση «ευρωπαϊκών διαβατηρίων» που θα επιτρέπουν τη δραστηριοποίηση αλλοδαπών hedge funds σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει μόνον μίας αδείας.

Η Γαλλία επέμεινε και εξασφάλισε την έκδοση των αδειών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Παρίσι.

Οπως αποφασίστηκε, η έναρξη λειτουργίας του νέου εποπτικού καθεστώτος θα τεθεί σε ισχύ, εφόσον η σχετική ρύθμιση προωθεί εγκαίρως προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την 1 Ιανουαρίου 2011.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα έχουν διετή περίοδο στη διάθεσή τους για την ενσωμάτωση της σχετικής ρύθμισης στο εθνικό τους δίκαιο, γεγονός που σημαίνει ότι η έκδοση των «ευρωπαϊκών διαβατηρίων» θα αρχίσει από το 2015.