Περισσότερα χρήματα, περισσότερες πηγές χρηματοδότησης, λιγότερη γραφειοκρατία, αποδυνάμωση των κινηματογραφικών σωματείων και ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εταιρειών παραγωγής. Τα παραπάνω σημεία φαίνεται να είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο που κατατέθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η μη τήρηση πολλών σημείων του υπάρχοντος από το 1984 νόμου, γνωστού και ως «νόμου Μελίνας», έχει ταλαιπωρήσει την εγχώρια κινηματογραφία διότι ποτέ δεν εφαρμόστηκαν μέτρα του όπως η επιστροφή του ειδικού φόρου στους παραγωγούς και η διάθεση του 1,5% του κύκλου εργασιών των τηλεοπτικών καναλιών για την κινηματογραφική παραγωγή. Το ποτήρι ξεχείλισε πέρυσι το καλοκαίρι με τη γέννηση του κινήματος Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, το οποίο αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας και από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό βήμα του νέου νομοσχεδίου είναι ότι ο προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού του 1,5% διαφοροποιείται ανάλογα με τη φύση των οικονομικών ροών των τηλεοπτικών σταθμών (διαφήμιση, ανταποδοτικό τέλος, βάση συνδρομητών), ενώ επιπλέον παρέχεται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς η δυνατότητα να καταβάλλουν το εν λόγω ποσό σε «υβριδικό νόμισμα», το οποίο συνίσταται σε απευθείας επενδύσεις σε παραγωγές αλλά και σε ανταλλακτικό κόστος.

Η αποδυνάμωση των σωματείων

Η μεταρρύθμιση της δομής των δύο δημόσιων φορέων κινηματογραφικής πολιτικής, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βρίσκεται επίσης στις προτεραιότητες του νέου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η συνδιοίκηση των επαγγελματικών σωματείων σε φορείς που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν ως αντικείμενο την άσκηση εθνικής πολιτικής δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική. Συνεπώς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παύει να είναι ανώνυμη εταιρεία και γίνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με διοικητικά όργανα τον γενικό διευθυντή και το ΔΣ που θα ορίζεται εξ ολοκλήρου από τον υπουργό Πολιτισμού. Δεν θα εκλέγονται πλέον μέλη από τις συνδικαλιστικές/επαγγελματικές οργανώσεις κλάδων όπως αυτοί των σκηνοθετών, των σκηνοθετών- παραγωγών, των σεναριογράφων, των τεχνικών κινηματογράφου κτλ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Απίστευτη βοήθεια»

«Η λογική της επιστροφής του φόρου που έρχεται κατά 400% πίσω σε ταινίες που κάνουν ως 50.000 εισιτήρια σημαίνει ότι μια ταινία μπορεί να πάρει πίσω 80.000 ευρώ, μια απίστευτη βοήθεια για τον παραγωγό της μεσαίας ελληνικής ταινίας. Εκεί που η ελληνική ταινία κυνηγούσε την αίθουσαμοιάζει ότι θα την έχει πια εύκολα. Συμφωνώ επίσης με τη δομή “ενός ανδρός αρχή” του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, γιατί το μοντέλο των συνδικάτων έχει αποτύχει στην Ελλάδα». ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ παραγωγός («Κυνόδοντας») «Σε καλή κατεύθυνση»

«Ο νόμος θέλει ζύμωση σε κάποια θέματα αλλά βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι νόμοι αλλά η εφαρμογή τους. Το 1,5 % υπήρχε αλλά δεν εφαρμοζόταν. Θυμίζω επίσης ότι, ενώ από το υπουργείο έχει ήδη ψηφιστεί νόμος για τα φορολογικά κίνητρα, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη γιατί δεν έχει βγει υπουργική απόφαση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ παραγωγός («Μan on the sea») «Τερατούργημα»

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια φάρσα. Γιατί είναι προσβολή στη μνήμη της Μελίνας, η οποία έδωσε ευκαιρίες στο να υπάρξουν κινηματογραφιστές σήμερα. Μιλάμε για ένα υπουργείο που αρνείται να δει τους φορείς, αρνείται να δει προσωπικότητες κύρους. Περιμένω με αγωνία να ακούσω τον υπουργό και κάνω πρόσκληση σε όλη την κινηματογραφία να ενωθούμε απέναντι σε αυτό το τερατούργημα που μας προσβάλλει ως καλλιτέχνες και ως ανθρώπους».

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σκηνοθέτης, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών