Πενήντα χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα η χώρα να αντιμετωπίσει βορειοκορεατικές απειλές, τρομοκρατικές επιθέσεις ή βίαιες διαδηλώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της αστυνομίας.

Εκτός από τις δυνάμεις της αστυνομίας, χιλιάδες στρατιώτες θα ελέγχουν δημόσιους χώρους και θα είναι ακροβολισμένοι πάνω στα βουνά γύρω από το σημείο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής. Ναυτικές δυνάμεις και άνδρες της ακτοφυλακής θα εκτελούν θαλάσσιες περιπολίες.

Σύμφωνα με τον Τσο Χιουν Οχ, τον διοικητή της εθνικής αστυνομίας, η διεθνής τρομοκρατική απειλή «αυξήθηκε πρόσφατα και οι κίνδυνοι που έχουν σχέση με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν».

Ο Τσο υπογράμμισε ότι υπήρχε ένα προηγούμενο τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν από τη Βόρεια Κορέα με στόχο να διαταράξουν διεθνείς διοργανώσεις που οργανώνονται στη Νότια Κορέα.

Μια επίθεση σε Μπόινγκ της εταιρίας Korean Airlines, είχε στοιχίσει τη ζωή 115 ανθρώπων το 1987, μόλις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ. Η ευθύνη για την επίθεση αποδόθηκε σε βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ένα αιματηρό ναυτικό περιστατικό σημειώθηκε το 2002 όταν η Νότια Κορέα διοργάνωνε τους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, με την Ιαπωνία.

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πλήξει τη G20, την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, μια διοργάνωση στην οποία μετέχει ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της, η Κίνα. Ωστόσο η αστυνομία θα έχει τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» για τυχόν βορειοκορεατικές επιθέσεις.

Ενώ η διαδικασία διαδοχής ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον νεότερο από τους γιούς του, τον Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρχίσει, η Σεούλ ανησυχεί για «απρόβλεπτες καταστάσεις» που μπορεί να δημιουργηθούν στην αρχή της περιόδου μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία φοβάται επίσης μήπως κατά τη σύνοδο της G20 υπάρξουν διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα οι οποίες μπορεί να γίνουν «πολύ βίαιες και σφοδρές», είπε ο Τσο.

Για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, θα απαγορευτεί στο κοινό η πρόσβαση στο COEX, το πελώριο συγκρότημα που θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της G20, το οποίο έχει πολλά καταστήματα και εστιατόρια.

«Κατά τη σύνοδο της G20, η Νότια Κορέα θα δείξει για άλλη μια φορά ότι είναι μια ασφαλής χώρα», πρόσθεσε ο Τσο.