Συζήτηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Rai Tre, σύμφωνα με την οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαθέτει δύο βίλες και μεγάλη έκταση γης στην Αντίγκουα της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με την εκπομπή, οι βίλες και η γύρω έκταση αγοράστηκαν από παράκτιες εταιρείες. Μάλιστα η τράπεζα Banca Arner, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή μεγάλου ποσού χρημάτων (αν και μέσω τρίτων χωρών) στην Αντίγκουα.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής, Μιλένα Γκαλμπανέλι, κάλεσε τον «Καβαλιέρε» να δώσει, προσωπικά, όποιες απαντήσεις κρίνονται απαραίτητες.

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής Report υπενθυμίζεται ότι η Αντίγκουα αποτελεί φορολογικό παράδεισο και υποστηρίζεται επίσης ότι τα ακίνητα οικοδομήθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού της Αντίγκουα, Μράιαν Λέστερ Μπερντ, προσωπικού φίλου του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, η αξία της συνολικής επένδυσης αγγίζει τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο βίλες βρίσκονται σε έκταση που καλύπτει έναν ολόκληρο λόφο και εκτός από πλούσια βλάστηση, πλαισιώνονται και από τέσσερις πισίνες.

Ο δικηγόρος του Ιταλού πρωθυπουργού, βουλευτής Νικόλο Γκεντίνι, προσπάθησε να αποτρέψει τη μετάδοση του Report.

Πριν ακόμα μεταδοθεί η εκπομπή δήλωνε ότι «όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι αγόρασε νόμιμα μια έκταση στην Αντίγκουα, πληρώνοντάς την με κανονικό τραπεζικό έμβασμα».

Η κεντροαριστερά, έκρινε την προληπτική παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης του «Καβαλιέρε» ως «μια σοβαρότατη και καταδικαστέα προσπάθεια εκφοβισμού, μια νέα επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας».

Η παρουσιάστρια του Report, Μιλένα Γκαλμπανέλι, από τη μεριά της, τόνισε ότι «στην Ιταλία, η πολιτική ασχολείται, συχνά, με το αντικείμενο άλλων επαγγελματιών, και τείνει να ξεχνά το δικό της χρέος».