Οι ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα είναι πιο μεγάλες στο Ισραήλ σε σχέση με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποκαλύπτει το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Ισραήλ, σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το μέσο εισόδημα του 20% των Ισραηλινών που διαθέτουν τα υψηλότερα εισοδήματα είναι επτάμισυ φορές υψηλότερο σε σχέση με τη λιγότερο προνομιούχα μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με την έκθεση αυτή που βασίζεται σε στοιχεία του 2008.

Η απόκλιση μεταξύ φτωχών και πλουσίων στο Ισραήλ παρουσιάζει αυξητική τάση: πριν από δέκα χρόνια αυτή η απόκλιση ήταν 6,5%. Συγκριτικά, οι πλούσιοι στην ΕΕ κερδίζουν σχεδόν πενταπλάσια χρήματα σε σχέση με τους φτωχότερους πολίτες της ‘Ενωσης.

Το 2008, το 29% του ισραηλινού πληθυσμού κινδύνευε να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (27% το 2000), σύμφωνα με τις στατιστικές αυτές.

Ο κίνδυνος αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος (38%) για τα παιδιά, λόγω του μεγάλου αριθμού οικογενειών Αράβων πολιτών του Ισραήλ και των υπερορθόδοξων εβραίων, οι δύο κοινότητες που είναι οι πιο φτωχές στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος της φτώχειας για τους ανήλικους ανέρχεται σε 19% στην ΕΕ.

Ένα άτομο στο Ισραήλ θεωρείται ότι κινδυνεύει να περιέλθει σε μια κατάσταση φτώχειας, αν η εργασία του απειλείται ή όταν το μέσο μηνιαίο εισόδημά του διαιρούμενο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας είναι μικρότερο των 2.000 σέκελ (400 ευρώ).

Παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, οι Ισραηλινοί ηλικίας άνω των 20 ετών σε ποσοστό 86% δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο διαβίωσής τους, διευκρινίζει το Γραφείο Στατιστικής.

Το Ισραήλ που πρόσφατα εντάχθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά έχει υπογράψει με την ΕΕ μια συμφωνία σύνδεσης.