Η γενική 24ωρη απεργία των υπαλλήλων της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας του Βελγίου SNCB που ξεκίνησε χθες το βράδυπαρέλυσε τις σιδηροδρομικές μεταφορές και προκάλεσε πολύ μεγάλο κυκλοφορικό πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα.

Κανένα τρένο δεν πραγματοποιούσε σήμεραδρομολόγια στη Βαλλονία και στις Βρυξέλλες, ενώ περιστασιακά εκτελούνταν κάποια δρομολόγια σε μικρές διαδρομές στη Φλάνδρα, στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο Φρεντερίκ Πετί, εκπρόσωπος της Infrabel, της εταιρείας διαχείρισης των σιδηροδρομικών υποδομών.

Η απεργία προκάλεσε μεγάλη κυκλοφορική συμφόρηση στους δρόμους της χώρας, με τις ουρές να φτάνουν τα 350 χιλιόμετρα γύρω στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος).

Η 24ωρη απεργία γίνεται κατόπιν αιτήματος του σοσιαλιστικού συνδικάτου CGSP και υποστηρίζεται από το ανεξάρτητο συνδικάτο SIC, σε διαμαρτυρία για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της SNCB όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Η απεργία συμπίπτει με τις μαζικές διαμαρτυρίες στη γειτονική Γαλλία. Οι διαμαρτυρίες στις δύο χώρες έχουν μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Τα τρένα υψηλής ταχύτητας Thalys και Eurostar μέσω Βελγίου πραγματοποιούν δεν πραγματοποιούν δρομολόγια, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.