Στην πρόθεση να πληγεί η ΝΔ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αποδίδει η ΝΔ την έκδοση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπαίδι, τονίζοντας πως το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου και χωρίς εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν για την Επιτροπή (έλεγχο της ροής μαύρου πολιτικού χρήματος και υπολογισμό του ύψους της ζημίας για το Δημόσιο).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΝΔ πριν από την έκδοση του πορίσματος, ο γραμματέας Προγράμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστήριξε πως στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, «δεν βρισκόμασταν απέναντι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά σε μια πολιτική σκευωρία για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση -και που συνεχίζεται σήμερα για να πληγεί ο Αντώνης Σαμαράς».

Ο τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως με το πόρισμα, «πάει να συντελεστεί πολιτική αθλιότητα, για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από πλευράς του, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ανέφερε πως οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για την υπόθεση, «απεδόθησαν στις εκλογές» -ενώ η ποινική ευθύνη που ανιχνεύει το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν υφίσταται: «Ποινική ευθύνη σημαίνει δόλος, βαθιά πρόθεση, γνώση. Όλα αυτά, δεν υπάρχουν», παρατήρησε ο κ. Τασούλας.

Οι πληροφορίες ότι θα παραπέμπεται για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ ο κ. Δούκας μεταξύ άλλων είπε ότι πρόκειται για «άθλια πολιτική δίωξη», πως δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος. «Είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντί Αμίν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ΛΑΟΣ: Υπάρχει παραγραφή

Ο ΛΑΟΣ έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς τη στάση του, υποστηρίζοντας στο πόρισμά του ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παραπομπή λόγω παραγραφής. Σε περίπτωση που τα αδικήματα δεν είχαν υποπέσει σε παραγραφή, θα ζητούσε την παραπομπή στο συμβούλιο των τριών υπουργών που έβαλαν υπογραφές σε αποφάσεις.

Στη γραμμή του ΛΑΟΣ -ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παραπομπή λόγω παραγραφής- κινήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός επί ΝΔ Κώστας Κιλτίδης. Ακόμη και να υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές έχουν παραγραφεί, υποστήριξε.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν Σύνταγμα και Εκτελεστικό Νόμο για γρήγορη παραγραφή. Αν θέλουμε να σεβαστούμε τα ισχύοντα, η υπόθεση -κατά την άποψη όλων των Πανεπιστημιακών- έχει παραγραφεί. Μερίμνησαν, άλλωστε, γι’ αυτό τα ‘σιαμαία’ της πολιτικής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Εδώ υπάρχει η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Είναι ουτοπία, αυτός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Εφόσον υπάρχει, θα πρέπει οι πολιτικοί στη ζωή αυτή να είναι ειλικρινείς, αν θέλουν να επαναφέρουν την πολιτική στην πολιτική», είπε ο κ. Κιλτίδης στον Αθήνα 984.

Παρέμβαση Ζορμπά

Εν αναμονή των πορισμάτων της Προανακριτικής, αίσθηση προκαλεί αναφορά του πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Γιώργου Ζορμπά.

Μιλώνταςσήμερα σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο πρώην εισαγγελέας έκανε λόγο για ευθύνες επίορκων τρίτων προσώπων, χωρίς όμως να τα κατονομάσει.

Ο κ. Ζορμπάς είπε χαρακτηριστικά ότι «οι μοναχοί δεν έδρασαν μοναχοί τους», αλλά με τη βοήθεια άλλων.