Στο σύστημα υπολογισμού 6.000 οικισμοί

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Στην απόφαση να µεταθέσει την ηµεροµηνία αύξησης των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων, κατά ένα εξάμηνο, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικου προσδιορισμού 6.000 οικισμοί.

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών | tovima.gr

Στην απόφαση να µεταθέσει την ηµεροµηνία αύξησης των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων, κατά ένα εξάμηνο, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, λόγω και των καθυστερήσεων που έχουν σηµειωθεί στη συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες είναι αρµόδιες για τον προσδιορισµό των νέων πινάκων των αντικειµενικών τιµών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5». Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται και στην κρίση που ταλαιπωρεί την αγορά ακινήτων, λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Το υπουργείο Οικονοµικών ρίχνει, πλέον, όλο το βάρος των προσπαθειών του ώστε να προλάβει την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 6.000 οικισµών που βρίσκονται εκτός συστήµατος αντικειµενικού προσδιορισµού, για να µην πέσει έξω στους στόχους των εσόδων.

Στο Μνηµόνιο είχαν εγγραφεί έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειµενικών αξιών, τα οποία και στο προσχέδιο προϋπολογισµού του 2011 αναπροσαρμόστηκαν σε 270 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρµογής, θα επιδιωχθεί να αντισταθµιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισµών στο σύστηµα, αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου.

Η αξία των ακινήτων σε οικισµούς προσδιορίζεται µε βάση εκτιµήσεις της κατά τόπον Εφορίας. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, αποφεύγουν, µεταξύ των άλλων, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ ή έχουν πολύ μικρές επιβαρύνσεις.

Με την ένταξη των συγκεκριµένων περιοχών στο σύστηµα, µεσίτες εκτιµούν ότι η αύξηση της αξίας τους θα είναι έως και 1.000% σε ορισµένες περιπτώσεις σε νησιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk