Στην απόφαση να µεταθέσει την ηµεροµηνία αύξησης των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων, κατά ένα εξάμηνο, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, λόγω και των καθυστερήσεων που έχουν σηµειωθεί στη συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες είναι αρµόδιες για τον προσδιορισµό των νέων πινάκων των αντικειµενικών τιµών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5». Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται και στην κρίση που ταλαιπωρεί την αγορά ακινήτων, λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Το υπουργείο Οικονοµικών ρίχνει, πλέον, όλο το βάρος των προσπαθειών του ώστε να προλάβει την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 6.000 οικισµών που βρίσκονται εκτός συστήµατος αντικειµενικού προσδιορισµού, για να µην πέσει έξω στους στόχους των εσόδων.

Στο Μνηµόνιο είχαν εγγραφεί έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειµενικών αξιών, τα οποία και στο προσχέδιο προϋπολογισµού του 2011 αναπροσαρμόστηκαν σε 270 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρµογής, θα επιδιωχθεί να αντισταθµιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισµών στο σύστηµα, αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου.

Η αξία των ακινήτων σε οικισµούς προσδιορίζεται µε βάση εκτιµήσεις της κατά τόπον Εφορίας. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, αποφεύγουν, µεταξύ των άλλων, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ ή έχουν πολύ μικρές επιβαρύνσεις.

Με την ένταξη των συγκεκριµένων περιοχών στο σύστηµα, µεσίτες εκτιµούν ότι η αύξηση της αξίας τους θα είναι έως και 1.000% σε ορισµένες περιπτώσεις σε νησιά.