Ζαν-Κλοντ Τρισέ«Όχι» στον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απορρίπτει τις εκκλήσεις του προέδρου της γεμρναικής κεντρικής τράπεζας, Άξελ Βέμπερ, για τον τερματισμό του ποργράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ, παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ενδεχόμενης παράτασης του μηχανισμού -ευρω-στήριξης των 440 δισ. ευρώ, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο στο μέλλον.

<b>Ζαν-Κλοντ Τρισέ</b>«Όχι» στον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων | tovima.gr

Ανοικτή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει πριν από μία εβδομάδα περίπου, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank είχε πει ότι η ΕΚΤ πρέπει, σταδιακά, να σταματήσει τις αγορές, προσθέτοντας ότι η ευρωτράπεζα θα πρέπει να αρχίζει να παρουσιάζει το σχέδιό της για απόσυρση και άλλων έκτακτων μέτρων.

«Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος» είχε υπογραμμίσει ο Άξελ Βέμπερ, που θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ. Ο κ. Βέμπερ είχε εξαρχής διατρανώσει τις επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ έχει αποκτήσει ομόλογα 63,5 δισ. ευρώ από το, Μάιο, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του ισολογισμού της. Ο Άξελ Βέμπερ στα σχόλιά του (τα εντονότερα από μέλος του ΔΣ για απόσυρση των έκτακτων μέτρων) είχε υποστηρίξει πως δεν μπορεί να αποδειχθεί πως οι αγορές επέδρασαν σημαντικά στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, εκτός από άλλα στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ, και ο ίδιος ο κ. Τρισέ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa την Κυριακή, τόνισε ότι η θέση του κ. Βέμπερ «δεν είναι η θέση του ΔΣ της ΕΚΤ, με συντριπτική πλειοψηφία.»

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μόνο ένα ενιαίο νόμισμα, μια διοικούσα επιτροπή, μια απόφαση που αφορά τη νομισματική πολιτική και ένας πρόεδρος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ», δήλωσε δεικτικά.

Ο κ. Τρισέ υποστήριξε ακόμα τη δυνατότητα επέκτασης, με κάποια μορφή, της χρηματοπιστωτικής στήριξης από την ΕΕ των χωρών που τελούν υπό πίεση, μέσω του ειδικού μηχανισμού βοήθειας.

Η επέκταση του μηχανισμού βοήθειας «είναι κάτι που μπορούμε να φανταστούμε στο μέλλον», ανέφερε και προσέθεσε ότι «θα πρέπει, βεβαίως, τότε να επιδειχθεί σεβασμός σε έναν αριθμό κριτηρίων».

Οποιαδήποτε πρόγραμμα βοήθειας δεν πρέπει να ενθαρρύνει «τον ηθικό κίνδυνο και πρέπει να βασίζεται σε πολύ πολύ ισχυρούς όρους και προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk