Πεσμένα τα έσοδα από τον τουρισμό Υποχώρησαν κατά 7,3% σε επίπεδο οκταμήνου

Tα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν υποχώρηση 7,3% το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου παρά την μικρή αύξηση των αφίξεων, είπε την Δευτέρα ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, ώστε -όπως εξήγησε- να προσελκύουμε επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν και «ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και γι΄αυτό δεν δικαιολογείται εφησυχασμός».

<b>Πεσμένα τα έσοδα από τον τουρισμό </b>Υποχώρησαν κατά 7,3% σε επίπεδο οκταμήνου | tovima.gr

Tα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν υποχώρηση 7,3% το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου παρά την μικρή αύξηση των αφίξεων, είπε την Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά εν μέρει τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι υποχωρεί το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των τουριστών – κι αυτό είναι σαφώς ανησυχητικό», είπε ο Γιώργος Προβόπουλος σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του σε συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ τα έσοδα από τον τουρισμό υποχώρησαν 6,3% τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, ενώ οι αφίξεις σημείωσαν στο πρώτο οκτάμηνο αύξηση 1,5%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι τόσο η μέση δαπάνη όσο και η διάρκεια παραμονής ανά τουρίστα μειώνονται, ενώ ζήτησε από τους φορείς του κλάδου να διαφοροποιήσουν το τουριστικό προϊόν τους, ώστε να προσφέρεται ποικιλία ποιοτικών υπηρεσιών.

«Δεν αρκεί να βελτιώσουμε μόνο την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές. Οφείλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ως προς την ποιότητα», είπε, όπως αναφέρει το Reuters.

«Αν αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν, θα προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλοτέρου εισοδηματικού επιπέδου, η συμπεριφορά των οποίων θα επηρεάζεται λιγότερο από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των εισοδημάτων και των τιμών των υπηρεσιών και περισσότερο από την ποιότητα», σημείωσε.

Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι η υποχώρηση των εσόδων στον κλάδο θα φθάσει το 7-8% το 2010 προσεγγίζοντας το 20% την τελευταία διετία, καθώς η χώρα μαστίζεται από την ύφεση.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2011 και ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η χώρα καλείται να αναζητήσει νέους δρόμους με αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης.

«Το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση και θα συντελέσουν σε ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και παραγωγικών συντελεστών. Έτσι θα αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα και η οικονομία θα αποκτήσει μια δυναμική εξωστρέφεια» επισήμανε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk