Παραδόθηκεσήμερα στην κυκλοφορία ένας από τους σημαντικούς κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή του Εβρου, από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτη.
Πρόκειται για το τμήμα «Παράκαμψη Θουρίου-Χειμωνίου», της οδού Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας, του κάθετου Άξονα «Αρδάνιο-Ορμένιο-Σύνορα». Από τα 124 χλμ του Κάθετου Άξονα Ε80 της Εγνατίας Οδού, «Αρδάνιο-Ορμένιο-Σύνορα» και με την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος, ολοκληρώνεται το τελευταίο οδικό τμήμα από το Διδυμότειχο έως τα σύνορα, συνολικού μήκους 72 χλμ. που έχει κατασκευάσει η «Εγνατία Οδός».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη η ολοκλήρωση των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή θα ενισχύσει γενικότερα το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο της Θράκης αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός μίλησε για τον προγραμματισμό των μεγάλων έργων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
-Στους δυο σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στον Σώστη και Αρδανίου για τους οποίους έχουν επιλεγεί οι προσωρινοί ανάδοχοι και εκκρεμεί η διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων παραχώρησης με διάρκεια τριάντα χρόνια.
-Στο Βορειο τμήμα του κάθετου άξονα Κομοτηνή -Νυμφαια-Συνορα, μήκους 14,5 χλμ. που ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου 2011. Δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο νότιο και πεδινό τμήμα μήκους 8 χλμ. καθώς έχει υποβληθεί πρόταση ανατολικότερης όδευσης-λύσης.
-Την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης συνολικού μήκος 5,7 χλμ (3,3 χλμ. η Ανατολική και 2,4 χλμ η Δυτική).
-Τη δημοπράτηση προς τα τελη Νοεμβρίου του Κάθετου Άξονας 80 «Αρδάνιο-Ορμένιο» οποίος είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ. Το συνολικό μήκος του άξονα ανέρχεται σε 128 χλμ.
-Την ανάληψη από την Εγνατία Οδό του συντονισμού των μελετών και την κατασκευής των επιμέρους τμημάτων του οδικού άξονα «Ξάνθη-Εχίνος».
-Την επιλογή από την Εγνατία οδό της τελικής χάραξης της περιφερειακής οδού Καβάλας.
-Για τα έργα που προχωρούν στον Αυτοκινητόδρομο Ε61.
-Το σχεδιασμό του οδικού άξονα «Δράμα-Εξοχή» που έχει μήκος 52 χλμ. περίπου.
Τέλος ο κ Μαγκριωτης αναφέρθηκε στα έργα του Λιμένα Καβάλας και του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.