Η Γερμανία ενδέχεται να χαλαρώσει τη στάση της για αυστηρές κυρώσεις στις χώρες της ΕΕ που βγαίνουν εκτός δημοσιονομικής γραμμής, μεταδίδουν ξένα πρακτορεία από τη σύνοδο του Ecofin.

Πληροφορίες από τη σύνοδο των υπουργών που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν ότι η Γερμανία υποχώρησε εν μέρει στις γαλλικές πιέσεις και δεν θα επιμείνει σε αυστηρές ποινές.

«Η Γερμανία είναι τώρα περισσότερο ανοιχτή σε άλλες προτάσεις» δήλωσε ανωνύμως στέλεχος της ΕΕ ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν.

Ωστόσο, η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενόχλησε χώρες, όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, που υπολόγιζαν σε επιβολή κυρώσεων σε απείθαρχες χώρες. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι αν οι τελικές αποφάσεις για τις ποινές είναι χλιαρές, τότε «θα είναι μία καλή ημέρα για το ευρώ».

Η Γερμανία, με δημόσιες δηλώσεις παραγόντων σε ανώτατο επίπεδο, είχε ταχτεί υπέρ της αυτόματης επιβολής κυρώσεων, όπως είχε προταθεί αρχικά από τη Κομισιόν. Οι χώρες με έλλειμμα που θα ξεπερνούσε το 3% του ΑΕΠ και χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμα μέχρι και το 0,2% του ΑΕΠ τους.

Παραταύτα, χώρες όπως η Ιταλία, της οποίας το χρέος είναι στο 120% του ΑΕΠ, ζητούν περισσότερο χρόνο.