Δεν είναι αντάρτες, αλλά ούτε και νομοταγείς. «Απείθαρχοι» αυτοαποκαλούνται τα τουλάχιστον 13 μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του ΠαΣοΚ, τα οποία δεν έχουν ομάδα, δεν διαθέτουν «στρατηγό», ούτε καν «επιλοχία», αλλά δεν μπορούν όπως λένε να κλείσουν τα μάτια στις «αστοχίες» – όπως τις αποκαλούν- του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να διορθώνει κάποιες «αδικίες» . Αλλωστε θεωρεί ότι δεν απειλείται όσο οι 13 εκφράζουν την κριτική τους μέσα σε κομματικές οργανώσεις και ψηφίζουν πάντοτε τα νομοσχέδια. Οση αναστάτωση κι αν προκαλούν με τις παρατηρήσεις και την κριτική τους στο οικονομικό επιτελείο, η στάση τους αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως «ακίνδυνη», αφού πάντοτε υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια με τα οποία εμφανίζονται να διαφωνούν.

Οι «απείθαρχοι» της Επιτροπής Οικονομικών συνεχίζουν ακάθεκτοι ωστόσο το έργο της «εποικοδομητικής κριτικής», θεωρούν – λένε- τους εαυτούς τους ρεαλιστές, οπαδούς της πραγματικής οικονομίας, φροντίζουν καμιά φορά να κρατούν αποστάσεις από το μνημόνιο και προσπαθούνσημειώνουν- να επεμβαίνουν κάθε φορά που το κρίνουν σκόπιμο, ώστε να βελτιώσουν τις συνέπειες από την πολιτική που επιβάλλει η τρόικα.

Με το «καλημέρα», με την έναρξη δηλαδή πριν από ένα χρόνο των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, οι βουλευτές του ΠαΣοΚμέλη του ΚΤΕ Οικονομικών, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Οικονομία, φανέρωσαν τις προθέσεις τους απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ωσάν να ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους, αντέδρασαν ομαδικώς στις κυβερνητικές προθέσεις για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και έκπληκτος ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είδε ακόμα και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο αρωγό στις αντιδράσεις τους.

Από τότε στη διαρκή κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην οποία προεδρεύει η κυρία Βάσω Παπανδρέου, εμφανίζονται συχνά-πυκνά από βουλευτές του ΠαΣοΚ φαινόμενα φανερής αντιγνωμίας στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Οι 20 από τους 27 βουλευτές του ΠαΣοΚ-μέλη της εν λόγω Επιτροπής εξέφρασαν κατά καιρούς τις διαφωνίες τους στοχοποιώντας πότε τον κ. Παπακωνσταντίνου και πότε τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη. Αποκορύφωμα ήταν η ερώτηση που κατέθεσαν 15 βουλευτές, με επικεφαλής την κυρία Βάσω Παπανδρέου, τον περασμένο Μάιο, με την οποία ζητούσαν να δοθούν διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και όταν η κυβέρνηση απάντησε με γενικολογίες, όπως είπαν, όλοι μαζί επανήλθαν με νέα ερώτηση, κάνοντας αυτή τη φορά λόγο για «παραπληροφόρηση της Βουλής και λεκτικά παιχνίδια για ένα θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό».

«Προσπαθούμε να πιέζουμε ώστε να μη γίνονται λάθη που μας εκθέτουν» λέει ο βουλευτής Αχαΐας κ. Κ. Σπηλιόπουλος, ένας από τους 13 που ασκούν εδώ και ένα χρόνο σκληρή κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Απαιτούμε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση» λέει ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει πώς ακόμα παραμένει ανοικτό το μέτωπο των εσόδων και της φοροδιαφυγής, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ: «Δεν λειτουργούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και οι ρυθμίσεις γίνονται υπό την πίεση των ελλειμμάτων και του μνημονίου» λέει ο κ. Κ. Γείτονας , ο οποίος επιμένει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι προσηλωμένη στον στόχο της: «Υπήρχε στο παρελθόν μια αίσθηση ανεπάρκειας από το οικονομικό επιτελείο στη διαχείριση σοβαρών προβλημάτων» λέει ο κ. Αθ. Αλευράς, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι τελευταίως τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Και αυτό, όπως λέει, οφείλεται στο ότι στην Επιτροπή Οικονομικών είχε διεξαχθεί ένας διάλογος ουσίας, με μνημειώδεις αντιπαραθέσεις, ο οποίος όμως έλυσε πολλά προβλήματα: «Η αντιμνημονιακή πολιτική κερδίζει έδαφος» λέει ο κ. Π. Κουρουμπλής, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει κανένα μέτρο, καμία απόφαση και κανένα νομοσχέδιο χωρίς να ασκήσει κριτική επ΄ αυτού. Το ίδιο κάνουν και οι κκ. Δ. Λυντζέρης , Α. Μακρυπίδης, Θ. Παπαδόπουλος (με ενστάσεις για τον προϋπολογισμό, ζητώντας να γίνει κάτι για τους χαμηλοσυνταξιούχους), όπως και οι κυρίες Σούλα Μερεντίτη και Τόνια Αντωνίου, καθώς και ο κ. Χρ. Μαγκούφης , ο οποίος σε μια στιγμή πλήρους διαφωνίας του με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της περαίωσης ανέκραξε: «Δεν θα μας κάνετε εδώ μέσα όλους σχιζοφρενείς, κύριε υπουργέ». Κοντά σε αυτούς, με κριτική διάθεση και διάθεση να προβαίνει σε υποδείξεις εμφανίζεται και ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης. «Δεν είμαστε ομάδα,δεν έχουμε στρατηγό»

Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης έγινε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών αναλαμβάνοντας ρόλο τοποτηρητή των απειθάρχων

Τον χαρακτηρισμό «ομάδα» αρνούνται και οι 13, με τον κ. Φλωρίδη να δηλώνει καθημερινά ότι ούτε συνεννοούνται μεταξύ τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ της Επιτροπής Οικονομικών, ούτε ποτέ συνεδρίασαν, ούτε συνέφαγαν ποτέ όλοι μαζί, ούτε καν προγραμμάτισαν ποτέ κοινή στάση: «Δεν βρεθήκαμε ούτε κατά δυάδες» λέει χαμογελώντας ο κ. Φλωρίδης, διαψεύδοντας κάποιες πληροφορίες που διακινούνταν προσφάτως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περί γευμάτων στο «Κεντρικό», στην Πλατεία Κλαυθμώνος και μάλιστα ότι δήθεν έτρωγαν σε τραπέζια δίπλα από τους ανθρώπους της… τρόικας, λένε. Η κυβέρνηση πήρε για καλό και για κακό τα μέτρα της: προχώρησε σε ορισμένες αντικαταστάσεις βουλευτών, που στο μεταξύ έγιναν υφυπουργοί. Εγινε μέλος, για παράδειγμα, της Επιτροπής και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος παίζει ένα ρόλο τοποτηρητή, όπως έλεγαν οι συνάδελφοί του. Χαρακτηρισμός μάλλον υπερβολικός, αφού ο κ. Καρχιμάκης μπορεί να έγινε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών πλην όμως ελάχιστες φορές εμφανίστηκε, αφού ως τώρα ήταν προσηλωμένος στην επιλογή αντιπεριφερειαρχών και στην προεκλογική εκστρατεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.