ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ημέρα που μπήκε στην πολιτική ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι διαφέρει σε πολλά από τους άλλους πολιτικούς της οικογένειάς του. Παρ΄ ότι είναι δύσκολο να έχεις
μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία όταν γεννιέσαι και μεγαλώνεις σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας είναι ο εμπειρότερος πολιτικός στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη αδελφή από τους μακροβιότερους σε θητεία υπουργούς, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να γνωρίζει καλά
ότι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει για να διασφαλίσει μια ανοδική πολιτική πορεία είναι να εξακολουθήσει να κρατά αποστάσεις από τις επιλογές των εμπειροτέρων στο ίδιο του το σπίτι. Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Κ. Μητσοτάκη
με την οποία αποκάλεσε λαϊκιστή τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο υιός του Κυριάκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν συμφωνεί στα πάντα με τον πατέρα του και ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη ΝΔ, όπως έσπευσαν πολλοί στη ΝΔ να προφητεύσουν.

Μιλώντας σήμερα στο «Βήμα» ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι θα παραμείνει βουλευτής της ΝΔ και μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος που προετοιμάζει η αδελφή του, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα όμως υπερασπίζεται το δικαίωμά του να διαφωνεί και με επιλογές της ηγεσίας του κόμματός του, όταν θεωρεί ότι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, χωρίς κάθε φορά να απολογείται ότι το κάνει προετοιμάζοντας την έξοδό του από το κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαγράψει τα δύο συγγενικά του πρόσωπα.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε από την τηλεόραση την εμφάνιση του πατέρα του στο δελτίο ειδήσεων του Μega. Είχε εκφράσει νωρίτερα τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να την είχε αποφύγει τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζει καλά ότι «αν αποφασίσει κάτι ο Κ. Μητσοτάκης, δεν μεταπείθεται εύκολα» όπως παρατηρεί συχνά και η μητέρα του. Εμεινε ωστόσο έκπληκτος όταν άκουσε να επιτίθεται στον κ. Αντ. Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή, επειδή γνώριζε ότι δεν είχε τέτοια πρόθεση και ότι δεν εμφανίστηκε στην τηλεόραση για αυτόν τον σκοπό.

«Σέβομαι και τιμώ τον πατέρα μου αλλά δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει. Δεν είναι πάντα εύκολο να συνυπάρχουν στην ίδια πολιτική οικογένεια τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά έχουμε μάθει να σεβόμαστε την αντίθετη απόψη χωρίς να διαταράσσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις» υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήλθε μια ακόμη φορά σε δύσκολη θέση την επομένη, όταν όλοι πίστεψαν ότι είχε έλθει η ώρα της οριστικής ρήξης της οικογένειας Μητσοτάκη με τη ΝΔ. Ο ίδιος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε συμπτωματικά ραντεβού με τον κ. Σαμαρά την επόμενη ημέρα, το οποίο είχε προγραμματιστεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή ο κ. Σαμαράς καθυστέρησε να επιστρέψει από την Κέρκυρα και επειδή θεωρήθηκε σκόπιμο να αναβληθεί αυτό το ραντεβού για λίγες ημέρες.

Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε τελικώς προχθές και ο βουλευτής της Β Δ Αθήνας ξεκαθάρισε και στον πρόεδρο του κόμματος ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη ΝΔ αλλά ούτε και να τον αμφισβητήσει, ούτε τώρα αλλά ούτε και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές όταν η αδελφή του θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος.

Για να πειστούν μάλιστα και οι πιο δύσπιστοι στη Ρηγίλλης που υποστηρίζουν ότι «αργά ή γρήγορα ο Κυριάκος θα φύγει», συμφωνήθηκε ήδη να αναλάβει την εισήγηση του νομοσχεδίου για την οδική ασφάλεια, που θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα καλεί τους πιστούς της να την ακολουθήσουν.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να αποχωρήσω από τη Νέα Δημοκρατία» δηλώνει σήμερα, έχοντας πλήρη γνώση ότι οι δηλώσεις του αυτές καταγράφονται και ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του αν κάποια στιγμή στο μέλλον τις αθετήσει. «Δεν θα ήταν έντιμο απέναντι στους πολίτες της Β Δ Αθηνών που με τίμησαν τρεις φορές με την εμπιστοσύνη τους και με εξέλεξαν στη Βουλή με τη σημαία του κόμματος» προσθέτει και συμπληρώνει: «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και να επουλώσουμε τα τραύματα της εκλογικής ήττας του Οκτωβρίου του 2009. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια παράταξη που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Εχω αποδείξει ότι διαθέτω το θάρρος της γνώμης μου την οποία και θα συνεχίσω να καταθέτω. Στη Νέα Δημοκρατία χωράνε όλες οι τεκμηριωμένες φωνές».

Οργή για το «καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη»
Οκ.Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει και σήμερα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την κριτική, ούτε για τους συνεργάτες του κ.Σαμαρά που ορισμένες φορές δείχνουν να αναζητούν αφορμή για να επιτεθούν κατά του πατέρα του ή κατά της αδελφής του.

Οσο στενοχωρήθηκε από τις εντυπώσεις που προκάλεσε η τηλεοπτική εμφάνιση του κ.Κ.Μητσοτάκη άλλο τόσο εξοργίστηκε από την απάντηση που εξέδωσε μία ώρα αργότερα η ΝΔ και ιδίως από την κατάληξή της που ανέφερε: «Καλή σας νύχτα,κ.Μητσοτάκη»…

«Η απάντηση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν ιδιαιτέρως άκομψη»παρατηρεί σήμερα. «Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος αυτός οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία σε τρεις εκλογικές νίκες και διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας». Δεν έπρεπε να φύγει

Oκ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι έχει διαφωνήσει και με ορισμένες επιλογές της αδελφής του. Λέγεται ότι διαφώνησε με την απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να στηρίξει στην Κρήτη τον κ. Δ. Γιαννουλάκη ως υποψήφιο περιφερειάρχη απέναντι στον κ. Ι. Πλακιωτάκη.

Φημολογείται επίσης ότι ο ίδιος τής πρότεινε μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ να μην επιδιώξει τη ρήξη μαζί του, αλλά να παραμείνει και να αποδεχθεί την ανάληψη ενός τομέα ευθύνης στο κόμμα, αγωνιζόμενη μέσα στην παράταξη για να επιβάλει τις προτάσεις της. Από την άλλη πλευρά, συμφωνεί και ο ίδιος ότι η «αντιμνημονιακή πολιτική» που εφαρμόζει η Ρηγίλλης δεν συνάδει με τη στρατηγική που θα πρέπει να έχει ένα κόμμα εξουσίας, ενώ είναι γνωστό ότι μεταπείστηκε την τελευταία στιγμή από συνεργάτες του κ. Σαμαρά για να μην υπερψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση.

Η σύμπλευση με την Μπιρμπίλη

Αίσθηση προκαλεί στη ΝΔ η στάση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να στηρίζει στις περισσότερες επιλογές της την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη . Ο κ. Μητσοτάκης είναι τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ και ο τομέας του είναι εκείνος που ασκεί τη λιγότερη αντιπολίτευση σε υπουργό της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος έχει τακτική επικοινωνία μαζί της.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη προτείνει στην κυρία Μπιρμπίλη να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αναδασωτέες περιοχές στην Αττική, μετά το 2007, καθώς και να επιτραπεί η υπό όρους χρήση ντίζελ ως καύσιμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Της έχει όμως ασκήσει κριτική για το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνησηεισπρακτικά και όχι περιβαλλοντικά.