ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Πλώρη για την πώληση ποσοστού ως 20% της Finansbank βάζει τώρα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή της τράπεζας στις αγορές.

vvv
Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκη είναι η όλη διαδικασία, από την οποία η τράπεζα υπολογίζεται να αντλήσει περί το 1 δισ. ευρώ, να ολοκληρωθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.

vvv
Τα σχέδια αυτά εξήγησε ο κ. Ταμβακάκης και ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Β. Ράπανος στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, αφού είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν αφορά την Εθνική.

ΑΔΩΡΟΝ
Μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να καταρρέει, κι όλα τα επαγγέλματα που συναρθρώνονται μαζί της να αντιμετωπίζουν οξύτατη κρίση, αλλά αυτό αφήνει αδιάφορη την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

vvv
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα την εισήγησή της, με την οποία θεωρεί πως ο καθορισμός κατώτατης προμήθειας στους μεσίτες καταστρατηγεί τους όρους του ανταγωνισμού και εγκαλεί τους συλλογικούς φορείς των μεσιτών γι΄ αυτή τη συμπεριφορά.

vvv
Οπως λέει στην εισήγησή της, ο καθορισμός «του ύψους των μεσιτικών αμοιβών στην Ελλάδα» και η «απαγόρευση διαφήμισης μεσιτικής αμοιβής κατώτερης από το οριζόμενο ως κατώτατο όριο 2%» αντίκεινται στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. vvv
Και ως εκ τούτου αν γίνει δεκτή από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επίκεινται πρόστιμα στους μεσίτες. Βέβαια όπως πάει η αγορά ακινήτων και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στην ολομέλεια ο αριθμός τους θα έχει συρρικνωθεί απελπιστικά. Δηλαδή, δώρον άδωρον!

ΚΟΛΠΟ
Το επενδυτικό fund Linnaeus του γεωργιανού επιχειρηματία κ. Κahka Βendukidze έχει ταράξει τα νερά στον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών αφού ούτε λίγο ούτε πολύ έχει αποκτήσει μέσω αγορών στο ΧΑ το 10% του Νηρέα και το 7,3% της Σελόντα.

vvv
Επίσης, κατέχει άμεσα το 13% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ενώ μαζί με το μετατρέψιμο ομολογιακό που έχει καλύψει, ύψους 15 εκατ. ευρώ, είναι εν δυνάμει κάτοχος ποσοστού άνω του 30% στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. vvv
Στόχος του fund είναι να συνενώσει τους κυρίαρχους του κλάδου σε μία εταιρεία ώστε να ελεγχθούν οι εξάρσεις στην προσφορά και κατ΄ επέκταση να αυξηθούν οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι. Δύσκολο εγχείρημα, αφού ήδη ο Νηρέας δεν συμφωνεί, ενώ ο Γεωργιανός θα πρέπει να μιλήσει και με τις τράπεζες καθώς οι εν λόγω εταιρείες έχουν υψηλό δανεισμό. vvv
Από την άλλη πλευρά, το fund αποδεικνύεται ότι δεν είναι «αέρας» αφού μέχρι τώρα έχει ρίξει 30 εκατ. ευρώ ζεστά στην αγορά. Πρόσφατα, η managing director της Linnaeus κυρία Αννίτα Χάμιλτον επισκέφτηκε και τον κ. Αγγ.Πλακόπητα της Global Finance που ελέγχει την Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες για να βολιδοσκοπήσει αν και η εταιρεία από την Πάτρα θέλει να συμμετάσχει στο «μεγάλο κόλπο».

ΣΤΟΧΟΙ
Από στόχους καλά πάμε. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο) συμμετείχε στις εργασίες του συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι υπουργοί υιοθέτησαν κείμενα με τα συμπεράσματα του συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή.

vvv
Οδεύοντας προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα με ενδιάμεσο ορόσημο το 2030, εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης εκπομπών πέραν του ήδη δεσμευτικού στόχου του 20%. Μάλιστα ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάλυση των επιπτώσεων που θα φέρει ο νέος στόχος μείωσης σε επίπεδο κρατών-μελών. vvv
Η κυρία Μπιρμπίλη επισήμανε ειδικά για την Ελλάδα ότι η προσπάθεια μείωσης αποτελεί πολιτική επιλογή για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια κοινωνία πράσινης ανάπτυξης, με χαμηλή χρήση άνθρακα. Συμφωνούμε απόλυτα αλλά προτού αυξήσουμε τον στόχο δεν πρέπει να βάλουμε και στο σύστημα κάνα ΚW από ΑΠΕ;