Ποια επιχείρηση θα συνέχιζε να λειτουργεί από τη στιγμή που τα έσοδά της δεν θα μπορούσαν να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα της μισθοδοσίας της…

Καμία, θα ήταν η προφανής απάντηση του κάθε εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που σήμερα βιώνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έχουν φτάσει στην πόρτα του- λίγο ακόμη και θα περάσουν το κατώφλι του. Στη στρατιά των 607.000 ανέργων προστίθενται καθημερινά και άλλοι ενώ όλες οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν προγράμματα «έκτακτης ανάγκης» για να περάσουν τον χειμώνα που προβλέπεται να είναι ακόμη πιο δύσκολος…

Εν μέσω της ατμόσφαιρας μελαγχολίας που ζούμε η είδηση ότι σε πέντε δημόσιες επιχειρήσεις- τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΕΑΣ, ΗΛΠΑΠ και ΟΣΕ- οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων είναι διπλάσιες ως και τριπλάσιες από τις αμοιβές των αντίστοιχων ειδικοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. των οδηγών) προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Ακόμη όμως περισσότερο προκαλεί τους φορολογουμένους, τους απλούς πολίτες, το επίδομα για το «ζέσταμα της μηχανής» που εισπράττουν κάθε μήνα οι οδηγοί των λεωφορείων. Ναι, αμείβονται κάθε μέρα για δέκα λεπτά εργασίας πέραν του οκταώρου με την αιτιολογία ότι προτού ξεκινήσουν το δρομολόγιό τους πρέπει να ζεστάνουν τη μηχανή του λεωφορείου!!!

Η συγκεκριμένη αμοιβή των περίπου 70 ευρώ τον μήνα που ανακαλύφθηκε στο πλήθος των επιδομάτων των προνομιούχων μπορεί να θεωρείται ασήμαντη, ωστόσο προκαλεί όλους όσοι εργάζονται δεκάωρα και δωδεκάωρα κάθε μέρα χωρίς να παίρνουν ούτε καν τις νόμιμες υπερωρίες για να διαφυλάξουν την εργασία τους. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν εργαζόμενοι απέναντι σε άλλους εργαζομένους.

Αλλωστε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αποτέλεσε προνομιακό χώρο διορισμών και ρουσφετιών τής εκάστοτε κυβέρνησης και για πολλά χρόνια φυτώριο κομματικών στελεχών.

Το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει σε αυτήν την εξωφρενική κατάσταση και πώς θα την αντιμετωπίσει- όπως και τόσα άλλα καυτά ζητήματα- η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Και αυτό δεν είναι εύκολο, απαιτεί διάλογο, συναίνεση και αποφασιστικότητα…

ztsolis@dolnet.gr