Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από το πακέτο στήριξης, αν τελικά ισχύσει, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για έναν βιώσιμο ανοδικό κύκλο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υποστηρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς.

Ηδη ως σενάριο επέδρασε καταλυτικά στην εικόνα της κεφαλαιαγοράς στη συνεδρίαση της Τετάρτης και, μολονότι επακολούθησε διόρθωση, την Παρασκευή οι δείκτες άρχισαν να ανακτούν το απολεσθέν έδαφος, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.549,94 μονάδες με άνοδο 0,53% και εβδομαδιαία κέρδη 1,40%. Παράλληλα, ακόμη και ως εκδοχή, ήταν αρκετή για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα, στα οποία και αποτυπώνεται άμεσα το μέτρο της εμπιστοσύνης των αγορών προς την οικονομία.

Το πρώτο «τεστ» σε ό,τι αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης των αγορών θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη με τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, όπου ο στόχος είναι να μειωθεί η απόδοσή τους (επιτόκιο) χαμηλότερα του 3,98% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

Επίσης για έναν επιπλέον λόγο οι επενδυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις εξελίξεις της Τρίτης, καθώς σε αυτές εντάσσονται και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εταίρους στα συμβούλια Εurogroup και Εco/Fin, της Δευτέρας και της Τρίτης αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι θα τεθεί, διερευνητικά σε πρώτη φάση, υπ΄ όψιν των εταίρων της ευρωζώνης η πιθανή παράταση της αποπληρωμής του δανείου, δεδομένου ότι την προοπτική αυτή αποδέχθηκε ήδη με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και εκκρεμεί να συμφωνήσουν τα μέλη της ευρωζώνης.

Την αυξημένη σημασία της συγκεκριμένης παραμέτρου για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρος της χρηματιστηριακής Solidus κ. Αλ. Σίνος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η σταδιακή εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας τόσο από τους ξένους δανειστές μας όσο και από τους έλληνες πολίτες είναι πλέον γεγονός» . Το αποδίδει δε «τόσο στην ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου όσο και στη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο».