ΒΗΡΥΤΟΣ Το τουφέκι ενός ισραηλινού στρατιώτη, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από μαχητές της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, ήταν το πρωτότυπο δώρο του ηγέτη της οργάνωσης προς τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι ο σεΐχης Χασάν Νασράλα χάρισε στον επίσημο επισκέπτη της χώρας ένα όπλο « που είχε κατασχεθεί στον πόλεμο με τους σιωνιστές».

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης παρουσίασε το όπλο στον Αχμαντινετζάντ σε συνάντησή τους στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, αργά την Πέμπτη το βράδυ λίγο πριν ο ιρανός πρόεδρος ολοκληρώσει τη διήμερη επίσκεψή του στον Λίβανο, την πρώτη που πραγματοποίησε στη χώρα. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στα σχόλια που είχε κάνει ο Αχμαντινετζάντ σε χωριό του Νότιου Λιβάνου ότι «ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι οι σιωνιστές θα αφανιστούν». Επισκεπτόμενος το σημείο στο Τελ Αβίβ από το οποίο έχει γίνει η ανακήρυξη της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ το 1948, δήλωσε: «Η καλύτερη απάντηση δόθηκε πριν από 62 χρόνια. Ολοι όσοι πιστεύουν ότι ο σιωνισμός θα αφανιστεί να μάθουν ότι όχι μόνο δεν αφανίζεται αλλά γίνεται ισχυρότερος».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση για την κοινή άσκηση της αεροπορίας του Ισραήλ και της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και περιελάμβανε προσγειώσεις σε ορεινό έδαφος υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το Ιράν είναι ο κυριότερος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ, την οποία πιστεύεται ότι προμηθεύει και με όπλα. Ο Αχμαντινετζάντ «προκάλεσε» προχθές το βράδυ το Ισραήλ από την άλλη πλευρά των τεταμένων συνόρων στο Νότιο Λίβανο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδοί της Χεζμπολάχ υπό την άγρυπνη παρακολούθηση των ισραηλινών πολεμικών ελικοπτέρων που περιπολούσαν στον ουρανό. «Η κατεχόμενη Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί» είπε. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατήγγειλαν την επίσκεψη ως προκλητική.

Ο Αμος Γκιλάντ, ανώτατο στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, περιέγραψε την περιοχή νότια της Βηρυτού ως «Χεζμπολαχστάν», ενώ ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών Ούζι Λαντάου δήλωσε: «Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι το Ιράν βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ».