ΛΟΝΔΙΝΟ Η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και να προστατεύσει από μια πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης σώζοντας μακροπρόθεσμα από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα αμινοξύ που περιέχεται στο φρούτο βελτίωσε τη λειτουργία των αρτηριών και μείωσε την πίεση σε εννέα άτομα με προϋπέρταση.

Σήμερα στους ασθενείς με υπέρταση συστήνεται η λήψη L-αργινίνης σε μορφή συμπληρώματος. Πρόκειται για ένα αμινοξύ το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα. Ωστόσο το συγκεκριμένο αμινοξύ συνδέεται με παρενέργειες όπως η ναυτία, οι πόνοι στο στομάχι και η διάρροια, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να σταματούν τη λήψη του.

Αντιθέτως, όπως προέκυψε από τη νέα μελέτη, δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες από την κατανάλωση καρπουζιού το οποίο είναι πλούσιο σε ένα άλλο «συγγενές» αμινοξύ, την Lκιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται σε L-αργινίνη εντός του οργανισμού.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι «το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να βάλει φρένο στην εξέλιξη της προϋπέρτασης σε υπέρταση η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια». Συμπληρώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-κιτρουλίνης από τα άτομα που βρίσκονται στον προθάλαμο της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανάγκης λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.