Στην περίοδο 2007-2009 της «γαλάζιας» διακυβέρνησης θα επικεντρωθούν οι έρευνες για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία, τη συγκρότηση της οποίας επιβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις του, διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε χρονική διεύρυνση των ερευνών της υπό σύσταση επιτροπής από το 1996 ως το 2009: «Εχουμε κάθε λόγο να συγκρίνουμε και να κρίνουμε αποφάσεις και πολιτικές του παρελθόντος για να μπορεί να κρίνει ο ελληνικός λαός καλύτερα τις πραγματικές διαφορές».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής που θα γίνει, δεν μπορεί παρά να είναι όχι η γενική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων 20 ή 30 ετών, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις που οδήγησαν στην κατάφωρη παραποίηση των στοιχείων της περιόδου 2007-2009». Αν και πρόσφατα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η διερεύνηση θα κάλυπτε και την περίοδο 2001-2004, περίοδο διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ υπό τον κ. Κ.Σημίτη, προκαλώντας τη δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού (ο ίδιος με δήλωσή του κάλεσε να ξεκινήσει από το 1996, ώστε να μην υπάρχουν «υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις» ), χθες ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων που κοινοποιούσε η χώρα στη Εurostat θα εστιαστούν στο 2007-2009, περίοδο που η Ελλάδα ετέθη για δεύτερη φορά επί ΝΔ υπό επιτήρηση, προκαλώντας «τον διασυρμό μας διεθνώς και τεράστια βλάβη στη χώρα και στον έλληνα πολίτη,και που τελικά μας οδήγησε στη μεγαλύτερη δοκιμασία που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ζημιά για την ελληνική οικονομία από τη συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ανυπολόγιστη» και ότι «μέχρι και στο παρά πέντε φρόντισε να κρύψει ότι τα έχει κάνει θάλασσα». «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μιλήσουμε για οποιαδήποτε περίοδο θέλετε. Θέλετε να ξεκινήσουμε από το 1994, όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν βρήκαμε διψήφιο έλλειμμα και πληθωρισμό; Εδώ είμαστε. Θέλετε να συζητήσουμε για το τι έκανε αυτή η κυβέρνηση και τι κάνει αυτή τη στιγμή για να σώσει την Ελλάδα; Εδώ είμαστε, να μας ελέγξετε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας: «Αλλο όμως αυτό και άλλο οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν- και πιθανώς κι άλλες- και οι οποίες έχουν σχέση με τη συνειδητή παραποίηση των στοιχείων, αλλά και με τον διασυρμό της χώρας μας». Οπως είπε μάλιστα, αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές, «δεν θα πίστευε ποτέ κανείς την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί είχε κάνει πια συστηματική αλλοίωση των στοιχείων», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός απαιτεί επιτέλους να σταματήσει η ατιμωρησία και να υπάρξει φως, άπλετο φως».

Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε το ΠαΣοΚ «να συζητήσουμε και τα σημαντικότατα λάθη αυτής της περιόδου» , ενώ επικαλούμενος τα πυρά της ΝΔ κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση: «Εάν είναι έτσι τα πράγματα,γιατί δεν κάνει πρόταση μομφής εναντίον του;».