Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές διαμορφώνουν περιβάλλον πολιτικών κινδύνων όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά συνολικά για την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Πιθανώς τα αποτελέσματά τους να επισημοποιήσουν και τη διαφαινόμενη διάθεση των πολιτών για ψήφο διαμαρτυρίας ή χειρότερα για ψήφο τιμωρίας. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα προσθέσει δυσκολίες στην εφαρμογή των υπεσχημένων διαρθρωτικών αλλαγών και του προγράμματος σταθεροποίησης.

Oι επόμενοι έξι μήνες ως το τέλος της προσεχούς άνοιξης είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι, για να μην πούμε καθοριστικοί για τις οικονομικές εξελίξεις και ιδιαιτέρως για την εξελισσόμενη επιχείρηση ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί η επάνοδος των τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έχει να χειρισθεί πολύπλοκα προβλήματα και θέματα, είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει αυστηρό προϋπολογισμό για το 2011, χωρίς αυξήσεις μισθών και συντάξεων, να επιβάλει νέο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους, να «τρέξει» σκληρά και απαιτητικά προγράμματα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελλειμματικούς συγκοινωνιακούς φορείς και μαζί να περάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και γενικώς να συγκρουσθεί με λαϊκιστικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Με άλλα λόγια, θα χρειασθεί να περάσει πάμπολλα νομοσχέδια και ξεχωριστές ρυθμίσεις από το Κοινοβούλιο, που κάθε φορά θα δοκιμάζουν τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπό αυτή την έννοια είναι κρίσιμη η διαχείριση ενός κακού αποτελέσματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν τυχόν έλθει ένα αρνητικό αποτέλεσμα και διατηρηθεί το σημερινό κλίμα αποστασιοποίησης των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τότε ο πολιτικός κίνδυνος θα αναδειχθεί και θα έλθει να επιδράσει καθοριστικά στις οικονομικές εξελίξεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στην παρούσα συγκυρία ο πολιτικός κίνδυνος είναι κρισιμότερος του οικονομικού. Και επιμένουν ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει πρώτα από την πολιτική και μετά από οτιδήποτε άλλο. Γεγονός που επιβάλλει στην κυβέρνηση να μεριμνήσει από τώρα, να οργανωθεί και να διαμορφώσει ζώνες προστασίας. Αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

akarakousis@dolnet.gr