Πτωτικά, έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου, κινήθηκαν τα «φέσια» στην ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο, τα οποία σε επίπεδο εννεαμήνου παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, τα ποσά των επιταγών που δεν πληρώθηκαν έφτασαν την περίοδο ΙανουαρίουΣεπτεμβρίου το 1,32 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια μείωση της τάξεως του 46%. Σε μηνιαία βάση, το μέγεθος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 12,43%, με την αξία των επιταγών που «σφραγίστηκαν» να φτάνει τα 167,6 εκατ. ευρώ έναντι 191,35 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Εξάλλου, οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκαν σε 167,71 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η συρρίκνωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων σε σχέση με πέρυσι αποδίδεται από τις τράπεζες, από τη μία πλευρά στη μείωση που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα και από την άλλη, στην αυστηρότερη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις ίδιες. Εξάλλου οι ίδιοι κύκλοι συνδέουν την εξέλιξη των μεγεθών εφέτος και με τη μεγαλύτερη ελαστικότητα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των εμπόρων, ενώ σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι έχουν παίξει και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης που αύξησαν τον χρόνο αναγγελίας μιας επιταγής που δεν πληρώθηκε στις 30 από 8 ημέρες προηγουμένως.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι, τους τελευταίους μήνες, σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των υποχρεώσεων που δεν αποπληρώνονται και καταγράφονται στα στοιχεία που συλλέγονται από τις αρμόδιες αρχές, έχει παίξει το γεγονός ότι ακολουθείται η πρακτική της «ανακύκλωσης» των επιταγών. Οι έμποροι πλέον προτιμούν σε αρκετές περιπτώσεις να πάρουν μία επιταγή με μεταγενέστερη ημερομηνία από το να σπρώξουν προς τον «γκρεμό» κάποιον που τους χρωστάει χρήματα.