Σε ανοδική τροχιά σταθεροποιήθηκε ύστερα από τα πρώτα θετικά μηνύματα της Γουόλ Στριτ το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω και οι ευρωπαϊκοί δείκτες βελτίωναν την εικόνα τους την ίδια στιγμή. Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγο νωρίτερα ο γενικός δείκτης είχε απολέσει σχεδόν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του αλλά απέφυγε να περάσει σε αρνητικό πρόσημο αντιδρώντας από τις 1.542 μονάδες.

Το τελικό κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 1.549,94 μονάδες και αντιστοιχεί σε άνοδο 0,53%.

Η διάθεση ανάκαμψης της αγοράς εκδηλώθηκε πληρέστερα μετά τη λήξη των συναλλαγών στα παράγωγα. Νωρίτερα και σε συνάρτηση με το αμφίρροπο κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών η συνεδρίαση στην υποκείμενη αγορά ήταν υποτονική με συχνές εναλλαγές προσήμου και οριακές αποκλίσεις γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο. Ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει το χαμηλό της ημέρας αμέσως μετά τη σύντομη ανοδική έναρξη, στις 1.535 μονάδες, όπου υποχώρησε σε ποσοστό 0,44%. Στη συνέχεια κινήθηκε σταθεροποιητικά και παγίωσε την ανοδική πορεία του μετά το μεσημέρι, όπου ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.557 μονάδων με άνοδο 1,01%.

Η ραγδαία υποχώρηση του δείκτη των τραπεζών στο τελευταίο ημίωρο δεν του επέτρεψε να επανέλθει σε θετική τροχιά και έκλεισε στο τοπικό υψηλό με οριακή αρνητική μεταβολή 0,01% έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος.

Ο τζίρος ανήλθε στα 116,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 93 ανοδικές, 58 καθοδικές και 135 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 90 δεν έκαναν καμία πράξη.

Παρά την εμφανή επιφυλακτικότητα λόγω της άμεσης συνάρτησης της κεφαλαιαγοράς από το διεθνές κλίμα, η κατοχύρωση κερδών έγινε ομαλά και χωρίς παρενέργειες αυτή τη φορά, με τον κύριο όγκο της συναλλακτικής δραστηριότητας να επικεντρώνεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως στις τράπεζες.

Γνωρίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας έχει ισχυρό αντίκτυπο στον κλάδο των τραπεζών και ιδιαίτερα στα blue chips, οι κινήσεις των επενδυτών αποτυπώνονται ανάλογα στην πορεία των εν λόγω μετοχών.

Σηματωρός της τάσης παραμένει η κορυφαία εισηγμένη, η Εθνική Τράπεζα, για την οποία έχει ανοίξει η συζήτηση ενδεχόμενης αναβάθμισής της από τους οίκους αξιολόγησης ως το πρώτο έμπρακτο βήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών ύστερα από τα «εύσημα» που δέχεται η χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στην έναρξη της συνεδρίασης η συγκεκριμένη μετοχή διέσπασε καθοδικά και την περιοχή των 8 ευρώ και αντέδρασε σχετικά σύντομα από το χαμηλό των 7,91 ευρώ δίνοντας τον θετικό τόνο στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς. Αφού συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα της συνεδρίασης, το κορυφαίο blue chip σταθεροποιήθηκε σε θετική τροχιά και, παρά τη σχετικά αυξημένη διακύμανση, στην εκπνοή της συνεδρίασης ωθήθηκε ως το υψηλό των 8,17 ευρώ και έκλεισε στα 8,10 ευρώ με άνοδο 0,87%.