Προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος και την αναθέρμανση της απασχόλησης στη Γαλλία «με ορίζοντα δεκαετίας» κατέθεσε χθες η «επιτροπή σοφών» που έχει συστήσει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με επικεφαλής τον οικονομολόγο Ζακ Αταλί (φωτογραφία). Πρόκειται για κείμενο 25 προτάσεων που συνοψίζει παλαιότερη έκθεση 316 προτάσεων που είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2008. Βασικοί άξονες των προτάσεων Αταλί είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών (προσδοκώμενο όφελος 50 δισ. ευρώ) και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς επιβολή νέων φόρων (όφελος 25 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα συστήνεται στην κυβέρνηση να παγώσει τις αποδοχές στον δημόσιο τομέα ως το 2013 και να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου «μία πρόσληψη ανά δύο συνταξιοδοτήσεις» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτά τα μέτρα, καθώς και από την πρόταση για περιορισμό και υπό όρους χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

«Για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε όλους τους φορείς του Δημοσίου» προτείνεται μείωση δαπανών κατά 1% (αντί του παγώματος που προβλέπει ο προϋπολογισμός) στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη πιο σκληρές είναι οι προτάσεις Αταλί για τον «εξορθολογισμό» στη σύστημα υγείας και πρόνοιας. Προτείνει συμμετοχή των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (διαβήτη, καρκίνο) στη φαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως του ατομικού εισοδήματος. Η επιτροπή δικαιολογεί αυτές τις προτάσεις με το σκεπτικό ότι «το Δημόσιο θα πρέπει να ξοδεύει κυρίως για αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη». Τέλος, προτείνεται ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος με κατάργηση μεγάλου μέρους φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών αντί της προσωρινής μείωσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο Ζακ Αταλί υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και χρημάτισε πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), η οποία ιδρύθηκε το 1991 για την ανάπτυξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.