Αλλαγές
Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων στα σουπερμάρκετ με νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα (σκίτσο) για την οδική ασφάλεια που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα αναθεωρούνται τα όρια αποστάσεων μεταξύ πρατηρίων υγρών καυσίμων και καθιερώνεται ως ελάχιστη απόσταση τα 50 μέτρα από τα ισχύοντα ως σήμερα 200 μέτρα.

* * *
Τα 50 μέτρα καθιερώνονται πλέον ως η ελάχιστη απόσταση υγρών πρατηρίων και από κτίρια συγκεκριμένης χρήσης και χώρους συνάθροισης κοινού όπως σχολεία και νοσοκομεία. Με την πρόβλεψη αυτή πάντως διαφωνούν πολλοί θεωρώντας ότι θα έπρεπε η απόσταση να μειωθεί αλλά στα 100 μέτρα για σιγουριά.

* * *
Αντίθετα, όλοι συμφωνούν με το άρθρο βάσει του οποίου γίνεται ολοκληρωτική η απαγόρευση λειτουργίας βενζινάδικων κάτω από κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία.

Απώλειες
Μεγάλες φαίνεται να είναι οι απώλειες εσόδων της Wind και της Vodafone λόγω της ύφεσης και του ανταγωνισμού καθώς και στις δύο περιπτώσεις η μείωση του τζίρου έχει ξεπεράσει προ πολλού το 20%.

* * *
Η Cosmote φαίνεται να κρατάει δυνάμεις και την αγορά συνολικά, με πτώση κατά πολύ μικρότερη από τον ανταγωνισμό, περίπου στο 15%, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο πονοκέφαλος για τους Γερμανούς και τον επικεφαλής της εταιρείας κ. Μ. Τσαμάζ.

* * *
Πάντως δεν θα αργήσει, από ό,τι φαίνεται, και η αλλαγή της διοίκησης του ΟΤΕ μετά την πρόθεση του κ. Π. Βουρλούμη να αποχωρήσει από τον όμιλο.

Αντιρρήσεις
Ακαρπη απέβη η συνάντηση των χρηματιστών με τον γενικό διευθυντή Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ.

Σταματόπουλο σχετικά με την επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές από τις αρχές του 2011.

* * *
Οι χρηματιστές κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους αφού θεωρούν ότι το μέτρο θα επιφέρει περαιτέρω κατάρρευση των συναλλαγών και θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για το κράτος που προσβλέπει σε αυξημένα έσοδα και επεσήμαναν ότιμε τα κατάλληλα επενδυτικά σχήματα οι μεγάλοι Ελληνες και οι ξένοι δεν θα πληρώνουν αυτόν τον φόρο.

* * *
Από την πλευρά του υπουργείου δεν φάνηκε να υπάρχει ανταπόκριση στους προβληματισμούς αυτούς. Είναι πιθανόν όμως να μην εφαρμοστεί από αρχές Ιανουαρίου του 2011, καθώς υπάρχουν τεχνικά και διαδικαστικά στοιχεία που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως π.χ. πώς θα γίνεται η παρακράτηση κτλ.

Προβλέψεις
Την άποψη ότι η αγορά του αλουμινίου αλλάζει ραγδαία εξέφρασε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο «Μetal Βulletin». Τα επενδυτικά κεφάλαια που εισήλθαν στον κλάδο, ο ρόλος του κινεζικού παράγοντα ως παραγωγού και ως καταναλωτή και η συνεχιζόμενη έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι από τους βασικούς λόγους των μεταβολών στον κλάδο.

* * *
Ο κ. Μυτιληναίος προβλέπει ότι η ζήτηση στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 10%-20% το 2011. Αντιθέτως, προβλέπει αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα προστιθεμένης αξίας όπως είναι οι πλάκες και οι κολόνες και επισημαίνει ότι ο όμιλος θα μειώσει την έκθεσή του στην ελληνική αγορά και θα αυξήσει τις πωλήσεις της αλλού, εκεί όπου η κατανάλωση είναι πιο σταθερή.