Η Εισαγγελία της Ρώμης άνοιξε έρευνα για φοροδιαφυγή εις βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του γιου του Πιερσίλβιο και πολλών διευθυντών του τηλεοπτικού ομίλου Mediaset.

Η εισαγγελία άνοιξε την έρευνα αυτή στο πλαίσιο της δίκης που διεξάγεται στο Μιλάνο για την αγοραπωλησία των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης μεταξύ τριών σταθμών (Italia Uno, Rete Quattro, Canale Cinque) του ομίλου Mediaset.

Οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται ειδικά για τις χρήσεις 2003 και 2004, κατά τη διάρκεια των οποίων η Rti (Reti televisive italiane), 100% θυγατρική της Mediaset, είχε την έδρα της και υπαγόταν φορολογικά στη Ρώμη.

Οι εργασίες της δίκης του Μιλάνου έχουν διακοπεί εν αναμονή απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου -η οποία έχει προβλεφθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου- επί νόμου που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και ο οποίος χορηγεί ποινική αμνηστία σε ανώτατους κυβερνητικούς λειτουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της κυβέρνησης.

Ο τηλεοπτικός όμιλος φέρεται να «φούσκωνε» την τιμή των δικαιωμάτων προβολής ταινιών

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο όμιλος του Μπερλουσκόνι «φούσκωνε» την τιμή των δικαιωμάτων προβολής των ταινιών, τα οποία είχαν αγοραστεί από επίσης δικές του εταιρείες-βιτρίνες, πριν τα μεταπωλήσει στη Mediaset.

Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος κατάφερε να δημιουργήσει «μαύρα ταμεία» στο εξωτερικό και να εμφανίζει μειωμένα κέρδη στην Ιταλία προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση 18 μηνών έως 6 ετών.

Στη δίκη του Μιλάνου, κατηγορούμενοι είναι άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Mediaset Φεντέλε Κονφαλονιέρι και ο Βρετανός πρώην νομικός σύμβουλος του Μπερλουσκόνι Ντέιβιντ Μιλς.

Η Mediaset, ιδιοκτησία της Fininvest του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατέγραψε αύξηση 33,7% στα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα οποία ανήλθαν σε 241,6 εκατομμύρια ευρώ.