Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται σήμερα από τις 7.00 το πρωί με συγκέντρωση μπροστά από την Ακρόπολη, αυτή τη φορά με τη συμπαράσταση και του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων όπως και του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ Αττικής- Στερεάς και Νήσων. Από την άλλη η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει εκ νέου το κλείσιμο της Ακρόπολης.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες εργαζομένων που διαμαρτύρονται. Στην πρώτη ανήκουν όσοι είχαν παραμείνει στις εργασίες τους βάσει της τροπολογίας Σαμαρά, η οποία τους καλύπτει ως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε μένουν άνεργοι, και αφορά 325 ανθρώπους (σε αυτήν ανήκουν όσοι είχαν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις και είχαν παραμείνει στις εργασίες τους για έναν χρόνο με ασφαλιστικά μέτρα). Για αυτούς το υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Η δεύτερη αφορά όλους τους έκτακτους υπαλλήλους, δεδομένου ότι για αυτούς ισχύει ο Νόμος Παυλόπουλου, δηλαδή έχουν δικαίωμα 24μηνης εργασίας και εν συνεχεία απολύονται. Ο αριθμός τους αλλάζει ανά εποχή, αυτή τη στιγμή όμως είναι περί τις 3.000, από τους οποίους οι 1.000 συμπληρώνουν τώρα το 24μηνο. Εδώ οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάζει τον νόμο για κάποια υπουργεία- μεταξύ τους και το ΥΠΠΟΤ-, ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος ότι προσλαμβάνοντας διαρκώς τους ίδιους ανθρώπους στερείται το δικαίωμα και από άλλους νέους να εργασθούν. Τέλος, υπάρχουν και 301- από τους οποίους 30 αρχαιολόγοι- επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί. Οσον αφορά τα δεδουλευμένα που διεκδικούν- διότι πράγματι πολλοί εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν 22 μήνες-, το υπουργείο Πολιτισμού υπόσχεται ότι η καταβολή τους θα αρχίσει σύντομα.

Από το μέτωπο του υπουργείου Πολιτισμού εξάλλου- τα γεγονότα συνέβησαν ενώ ο υπουργός κ. Π.Γερουλάνος απουσίαζε από την Ελλάδα- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίον επενέβησαν τα ΜΑΤ είναι ότι είχαν ειδοποιηθεί πως οι συμβασιούχοι προγραμμάτιζαν να παραμείνουν στην Ακρόπολη όλο τον Οκτώβριο, κρατώντας την κλειστή. Από κυβερνητικές πηγές μάλιστα αφήνονται αιχμές ότι οι αντιδράσεις των συμβασιούχων και ο αποκλεισμός της Ακρόπολης ήταν υποκινούμενος από κόμματα. Η εισαγγελική επέμβαση πάντως συνέβη μετά την ενέργεια των συμβασιούχων να παραβιάσουν την κλειδαριά της πόρτας του αρχαιολογικού χώρου προχθές το βράδυ για να μπουν μέσα.