Επειτα από τις παραιτήσεις υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Σγουρού, σειρά είχαν χθες οι ανακοινώσεις των «κομμένων», οι οποίοι καταγγέλλουν με σκληρή γλώσσα τη διαδικασία επιλογής των αντιπεριφερειαρχών, αλλά και η στήριξη του κ. Π.Φασούλα στον συνδυασμό του κ. Ι. Δημαρά. Τα μαντάτα που φθάνουν από τις νομαρχιακές οργανώσεις στην Ιπποκράτους είναι «μαύρα»: Το κλίμα μεταξύ των στελεχών είναι κακό, λίγοι θα ριχτούν με όρεξη στη μάχη, η προεκλογική εκστρατεία γίνεται δύσκολη γιατί ο κόσμος είναι οργισμένος και ενδιαφέρεται να ακούσει τους υποψηφίους, η αντιμνημονιακή ατζέντα βρίσκει ακροατήριο, το ρεύμα υπέρ του κ. Δημαρά «φουσκώνει». Ο κ. Μ. Καρχιμάκης έχει κλειστεί στο γραφείο του και προσπαθεί να «αναστήσει» έναν ξεχαρβαλωμένο και απρόθυμο κομματικό μηχανισμό, γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια επιτυχίας τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές είναι ασφαλώς περιορισμένα.

«Υποτακτικοί»
Χθες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής εξέδωσαν δύο πολύ αιχμηρές ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη διαδικασία που ακολούθησε το κόμμα τους. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας κ. Γρ.Φελώνης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του «αλλά και τον αποκλεισμό κάθε υποψηφίου για τις οκτώ θέσεις αντιπεριφερειαρχών Αττικής που είχε στηρίξει τον Βαγγέλη Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2007». Πιστεύει ότι «έπρεπε να τοποθετηθεί μια υπάλληλος της Ιπποκράτους που θα είναι υποτακτική και βολική στους σχεδιασμούς του Αθεμπίγιο και των κάθε λογής επενδυτών» επισημαίνει. Η αιχμή είναι ευθεία για την κυρία Μαρία Καρακλιούμη. «Μου ζήτησαν να κατέβω υποψήφιος με σταυρό και να με κάνουν πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ή θεματικό αντιπεριφερειάρχη. Ανάλογη πρόταση μάλιστα έκαναν και στον Π.Φασούλα.Τους έδωσα την απάντηση που τους άρμοζε, να απευθυνθούν στους θεσιθήρες συνομιλητές τους και στους υποτακτικούς τους. Επέλεξα την ελευθερία μου και την απεμπλοκή μου από ένα σύστημα που επιχειρεί να μας ακυρώσει, να μας ενοχοποιήσει και να μας πληγώσει» σημειώνει.

Πυρά κατά της διαδικασίας επιλογής των αντιπεριφερειαρχών εξαπολύει και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρης. «Πίστευα όλη αυτή την περίοδο ότι οι επιλογές θα γίνουν μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια και από την αξιολόγηση της προσφοράς όλων μας. Δυστυχώς, διαψεύστηκα» αναφέρει. «Παρά τις διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών ότι θα είμαι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ύστερα από ανεξήγητες αναβολές έγινα δέκτης προσβλητικών συμπεριφορών και μιας αναιτιολόγητης απόφασης που υποβαθμίζει την πορεία, την προσφορά και τους αγώνες μου. Φαίνεται ότι ο ασφαλέστερος τρόπος ανάδειξης είναι η ένταξη στην αυλή κάποιου τοπικού κομματικού φεουδάρχη και ο συνεχής διαδρομισμός με τη σπίλωση της ιστορίας στελεχών.Εμένα ποτέ δεν μου ταίριαξαν τέτοιοι ρόλοι.

«Σπίτι σε στέλνουν οι πολίτες»
Σε μια εποχή όπου το ΠαΣοΚ χρειάζεται ενωμένες τις δυνάμεις του, επελέγη μια διαδικασία που προκάλεσε βαθιές πληγές και κανένας δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τον λόγο. Εξηγήσεις αναζητεί και ο κ. Π. Φασούλας . «Ο κ.Καρχιμάκης δεν μου απάντησε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που προκάλεσε τον εξοστρακισμό μου από τον Πειραιά» είπε μιλώντας στον «Βήμα FΜ». «Στην πολιτική σε στέλνουν σπίτι σου οι πολίτες,δεν σε στέλνει κανένα γραφείο και καμία επιτροπή. Δεν μπορούν να με κουρελιάζουν και να τους ψηφίζω κι από πάνω». Ο δήμαρχος Πειραιά επιβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τον κ. Δημαρά, όχι όμως μπαίνοντας υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στον συνδυασμό του, και ότι δεν θα υποδείξει στους δικούς του ανθρώπους τι να πράξουν. Ωστόσο χθες έξι σύμβουλοί του προσχώρησαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Δημαρά. Πρόκειται για τις κυρίες Ζωή Κεχαγιά, Κατερίνα Αναγνώστου, Σταυρούλα Καρύδη και τους κκ. Τ. Αβραμίδη, Δ. Παρασκευόπουλο και Δ. Βενέρη. Την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κ. Ι. Σγουρού την ερχόμενη Δευτέρα στη Λυρική Σκηνή αποφάσισε χθες το επικοινωνιακό επιτελείο του ΠαΣοΚ για τις εκλογές στην Αττική, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθούν ξανά ψηφοφόροι και κομματικός μηχανισμός. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ο κ. Ραγκούσης θα έχει ένα πρόγραμμα ομιλιών σε διάφορους δήμους της Αττικής ώστε αφενός να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού, αφετέρου να εξηγήσει ποιες αλλαγές θα επιφέρει η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Οι εκδηλώσεις αυτές έχει σχεδιαστεί να γίνουν σε «τρικυμισμένες» περιοχές και η συμμετοχή του κόσμου ίσως να αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς πολλοί προβλέπουν μεγάλη αποχή.

Ψηφοδέλτιο «δημιουργών» από τον κ. Γ. Καμίνη
Αρκετοί καλλιτέχνες, μηχανικοί και επαγγελματίες στη μάχη για το «Δικαίωμα στην Πόλη»
Μ ε προσωπικότητες από τον χώρο της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο «Δικαίωμα στην Πόλη» ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης επιχειρεί να δώσει το μήνυμα ότι η Αθήνα μπορεί να κερδηθεί από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Παρουσιάζοντας χθες το βράδυ τα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και διαμερισματικών συμβούλων ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι επιχειρείται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση «η συσπείρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της Αθήνας, ενδεικτική της κρίσης που περνάει η πόλη αλλά και της αποφασιστικότητας των ανθρώπων της να κλείσουν το κεφάλαιο της τετραετούς απραξίας και κακοδιαχείρισης της απερχόμενης δημοτικής αρχής».

Στον συνδυασμό που στηρίζεται από το ΠαΣοΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, τους «Πορτοκαλί» αλλά και πολλούς ανένταχτους πολίτες μετέχουν ως υποψήφιοι μεταξύ άλλων η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, η εικαστικός κυρία Ευφροσύνη Δοξιάδη, ο ζωγράφος κ. Γιώργος Λαζόγκας, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, η γκαλερίστρια κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου και οι ιστορικοί τέχνης κ. Μάνος Στεφανίδης καικυρία Αννα Χατζηγιαννάκη. Επίσης ξεχωρίζει η παρουσία του ιστορικού στελέχους του ΠαΣοΚ κ. Αντώνη Καρρά, ενώ το παρών δίνουν από τη Δημοκρατική Αριστερά η πρώην βουλευτής Αννα Φιλίνη, ο πολιτικός επιστήμονας κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, ο σύμβουλος μηχανικός κ. Φώτης Προβατάς κ.ά.

Η έμφαση στα ζητήματα του αστικού τοπίου εκφράζεται από το πλήθος αρχιτεκτόνων και μηχανικών που μετέχουν, όπως οι κυρίες Μελίτα Γκουρτσογιάννη, Αικατερίνη Δωρή, Μαρία Πετεινάκη, Μαρία Θεοδώρου και οι κκ. Νίκος Ρουσέας και Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, μηχανικός και πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πλάκας. Επίσης, αναδεικνύεται η οικολογική διάσταση με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Κίμων Χατζημπίρος, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός κ. Τάσος Κρομμύδας, ο κ. Γιώργος Μάνος (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ο περιβαλλοντολόγος κ. Δημήτρης Τσαμπρούνης, ενώ αιχμή αποτελεί η προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε συγκοινωνιακά και προβλήματα κυκλοφορίας στην πόλη με τη συμβολή ανθρώπων όπως ο συγκοινωνιολόγος κ. Βασίλης Βαβάκος.

Επίσης, επαγγελματίες όλων των χώρων ρίχνονται στη μάχη της Αθήνας με τον κ. Καμίνη, όπως οι δικηγόροι κκ. Γιώργος Αποστολόπουλος , Γιώργος Παπαδόπουλος και Τάσος Αβραντίνης, οι κυρίες Μαρία Κουβέλη, Πελαγία Παπανικολάου και Νέλλη Παπαχελά, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου κ. Γιάννης Τζεν, ο επικοινωνιολόγος κ. Βασίλης Βαμβακάς , ο οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Γιώργος Μπρούλιας, η αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κυρία Ζώη Κυπριάνοβα, η καθηγήτρια Μουσικής- πολιτισμολόγος κυρία Κυριακή Μπιλιάνη, ο καθηγητής κ. Αzer Υousef (Γιουσέφ Αζέρ) και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ΕυδόκιμοςΤσολακίδης. Χωρίς εκπλήξεις η λίστα του Αλαβάνου
Δημοσιοποιήθηκε χθες χωρίς να κρύβει εκπλήξεις το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των οκτώ αντιπεριφερειαρχών που θα πλαισιώνουν τον κ. Αλ. Αλαβάνο στην Περιφέρεια Αττικής. Απαρτίζεται από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. ΒένιοΑγγελόπουλο, τη συγγραφέα και οικονομολόγο κυρία Νάντια Βαλαβάνη , τον λογιστή και υποψήφιο βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Καπάταη, τον εκπαιδευτικό και στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) κ. Χρ. Κατσούλα, τον καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ) κ. Σωτ. Μάρταλη και τρία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΝ- η τραπεζοϋπάλληλος κυρία Αυγή Θεοδόση, ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Τάσος Σταυρόπουλος.