Έντονη κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή με βολές να εξαπολύονται από όλες τις πτέρυγες και προς διάφορες κατευθύνσεις με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την πολιτική απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Τα κυβερνητικά μέτρα για έξοδο από την κρίση, θα φέρουν νέο κύκλο κρίσης υποστήριξε το ΚΚΕ.

Της κυβερνητικής πολιτικής υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι οι θυσίες του λαού άρχισαν να πιάνουν τόπο και τονίζοντας ότι βγήκαμε από το αδιέξοδο.

Βολές ανταλλάχθηκαν μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και για τα θέματα της ανεργίας, των αλλαγών στην αγορά εργασίας, της Εξεταστικής στην Οικονομία, καθώς για τα περί διαφθοράς.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δεχόμενος επίθεση από το ΚΚΕ ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και η ανάπτυξη που προωθεί δεν κινούνται υπέρ των εργαζομένων, δεν δίστασε να τονίσει ότι οι πρώτες μαζικές απολύσεις έγιναν σε επιχειρήσεις του ΚΚΕ.

Ακόμη απαντώντας σε άλλες αιχμές ο κ.ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου τόνισε ότι σαφώς δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα προβλήματα των ΔΕΚΟ οφείλονται στις απολαβές του προσωπικού τους.

Στην περίοδο που θα εξετάσει η Εξεταστική για την Οικονομία αναφέρθηκε εκ νέου η πλευρά της ΝΔ, κατηγόρησε τον κ.ΓιώργοΠαπανδρέου ότι φοβάται να τα βάλει με το πασοκικό παρελθόν, και χαρακτήρισε το ΛΑΟΣ για άλλη μια φορά «εξαπτύρυγο και δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ».

Νέο κύκλο ύφεσης βλέπει η Αντιπολίτευση

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να συνταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης «για να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε στάση πληρωμών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος έπρεπε να γίνει έτσι και αλλιώς».

Ανέφερε ότι προωθούνται οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με κίνητρα για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, τόνισε ότι αποφύγαμε το αδιέξοδο και την ολοκληρωτική καταστροφή, παραδέχθηκε ότι ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο την πεποίθησή του ότι «η πορεία θα δικαιώσει όλες αυτές τις θυσίες».

«Το ζήτημα για μας είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας να είναι συνενωμένες κι όχι σε αντίθεση με τους εργαζόμενους. Επίσης μας ενδιαφέρει ποιος κάνει τις επενδύσεις, με πιο σκοπό και τι θα αποφέρουν, ποια η αναλογία στους κλάδους βιομηχανίας και η σχέση της Οικονομίας με την Παιδεία», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα – επικαλούμενη την πρωινή συζήτηση στην «Ώρα του πρωθυπουργού» – είπε πως είναι «εξυπνακισμός» το να λέγεται ότι «το ΚΚΕ θέλει την χρεοκοπία και την καταστροφή της Ελλάδας για να γίνει διεθνή επανάσταση» ενώ η αντιπαράθεση πρέπει να είναι ουσιαστική και με επιχειρήματα.

«Δεν λέμε ότι για όλα φταίνε οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ»

Σχετικά με το θέμα της διαφθοράς η κυρία Παπαρήγα τόνισε πως είναι αδύνατο να πιστεύει κανείς ότι η κρίση οφείλεται στη διαφθορά, συμπλήρωσε ότι «αν είμαστε διαφθαρμένη χώρα οι διαφθορείς πρέπει να πάνε φυλακή. Δεν διαφθείρεται ο λαός από μόνος του, δεν έχει μέσα παραγωγής».

Διερωτήθηκε εξάλλου: «Οι άλλες χώρες με λιγότερο χρέος δεν πέρασαν κρίση; Εννοείτε διαφθορά τις κατακτήσεις των εργαζομένων που θέλουν να υπερασπιστούν;»

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, σημείωσε επίσης ότι «με τα ίδια γιατροσόφια, οι παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση, αυτά θα ενταθούν και θα έχουμε αναπαραγωγή του νέου κύκλου που θα είναι πολύ πιο βαθύς» και πρόσθεσε «εμείς λέμε να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι εργαζόμενοι», γιατί «δεν μπορεί να χρεοκοπήσει η λαϊκή οικογένεια για να μην χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες».

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο θέμα των ΔΕΚΟ, ξεκαθάρισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται στις απολαβές του προσωπικού, όμως, διευκρίνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου το μισθολογικό κόστος υπερβαίνει τα έσοδα, «κι αυτό δεν γίνεται να συμβαίνει».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι χώρα και οι πολίτες πληρώνουν τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ, ενώ καταλόγισε και στο ΚΚΕ ότι πρόσφερε «διαχρονική κάλυψη» στις ειδικές ευθύνες της ΝΔ.

Επίσης, αφού είπε πως τα μηνύματα που εκπέμπει το ΚΚΕ έχουν διπλή ανάγνωση, τόνισε πως σε δικές του επιχειρήσεις (σ.σ. του ΚΚΕ) έγιναν οι πρώτες μαζικές απολύσεις και πρόσθεσε πως «η ίδια η εφημερίδα του ΚΚΕ λέει ότι δεν είναι σοσιαλιστική νησίδα».

Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα για την «Τυποεκδοτική», ανέφερε ότι το ΚΚΕ βεβαίως λειτουργεί μέσα στην καπιταλιστική αγορά, έχει μια «φασόν» εταιρεία για να τυπώνει τα δικά της έντυπα ενώ είχε και άλλους πελάτες οι οποίοι όμως αποχώρησαν γιατί έκαναν δικά τους τυπογραφεία.

Όπως είπε η εταιρεία έχει και φέσια «όχι από φτωχαδάκια» και μετά από χρόνια καταλήγει στα δικαστήρια. Μάλιστα η κυρία Παπαρήγα είπε ότι δέχθηκε πρωτοφανή πολιτική επίθεση από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, αλλά – πρόσθεσε – πως «και από αυτές τις εμπειρίες γινόμαστε πιο φανατικοί πολέμιοι του καπιταλιστικού συστήματος».

Αντιπράθεση για την Εξεταστική στην Οικονομία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης για να ενισχύσει το επιχείρημα του κόμματός του ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και πως το ΠΑΣΟΚ με τη θέλησή του οδήγησε τη χώρα επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Κεντρικού τραπεζίτη της Ιταλίας Λορέντσο Σμάγκι ο οποίος δήλωσε ότι «αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα είχε αποφύγει το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στην απάντηση του πρωθυπουργού για την Εξεταστική για την Οικονομία, είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν τολμάει να τα βάλει με το πασοκικό παρελθόν», ενώ καταφέρθηκε εναντίον του Γ.Καρατζαφέρη χαρακτηρίζοντάς τον «εξαπτέρυγο και δεκανίκι» του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υποστήριξε, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να πει στον ελληνικό λαό ότι δεν θα τα βάλει με τον κ. Σημίτη, αλλά δεν έβρισκε κάποιον να τον ρωτήσει και την ερώτηση την έκανε ο Καρατζαφέρης «για να ανατρέψει ο κ. Παπανδρέου ότι θα πάει από το 2000 και τα όσα έγιναν επί Σημίτη για να μπούμε στην ΟΝΕ».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Άγγ. Κολοκοτρώνης, είπε ότι το μείγμα πολιτικής που επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση αποδεικνύεται εκρηκτικό και το χειρότερο είναι ότι σταμάτησε η ατμομηχανή της Οικονομίας και δεν διαφαίνεται μια προοπτική εξόδου από την κρίση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι η Οικονομία χρειάζεται ανάπτυξη, απασχόληση και αναδιανομή και όχι Εξεταστική Επιτροπή για λόγους εντυπώσεων «την οποία όπως πάνε θα την φτάσουν στην εποχή του Κολοκοτρώνη».