Ξεπέρασαν τις 100.000 τα σπίτια που κατασχέθηκαν από τις τράπεζες τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κτηματομεσιτικής ReealΤrac, οι κατασχέσεις έφτασαν τις 102.134 ξεπερνώντας αυτές του Αυγούστου (95.364). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2005. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα σχετική ειδοποίηση έλαβε ένα στα 370 αμερικανικά νοικοκυριά. Επίσης μία στις τρεις αγοραπωλησίες κατοικιών αφορούσε ακίνητο που είχε κατασχεθεί από τη δανειοδότρια τράπεζα.
Η εξέλιξη αυτή μόνο ευοίωνη δεν είναι καθώς το «έργο» έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν με τα γνωστά, δυσάρεστα αποτελέσματα για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα σε αριθμό χορηγούμενων δανείων, η Βank of Αmerica, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις κατασχέσεις για να προλάβει τα χειρότερα. Στο ίδιο πνεύμα και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η JΡ Μorgan Chase και η Αlly Financial ανέστειλαν τις κατασχέσεις σε 23 Πολιτείες.
Πάντως και οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν θορυβηθεί. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης όλων των Πολιτειών έχουν διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των κατασχέσεων. Οι Αρχές προειδοποιούν τις τράπεζες «να είναι συνεργάσιμες» ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις παραποίησης στοιχείων ή πλαστογράφησης υπογραφών με σκοπό την επίσπευση κατασχέσεων. Τη θλιβερή πρωτιά σε κατασχέσεις κατέχει η Πολιτεία της Νεβάδα. Σχεδόν ένας στους 30 ιδιοκτήτες είδε το σπίτι του να αδειάζει με βίαιο τρόπο καθώς οι κατασχέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή οι «Νew Υork Τimes» φιλοξενούν σε πρόσφατο άρθρο τους ομολογίες υπαλλήλων και στελεχών αμερικανικών τραπεζών που δηλώνουν πλήρη άγνοια του προβλήματος. Αναφερόμενοι στις πρακτικές των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύπτουν ότι υπέγραφαν τόσο μεγάλο αριθμό εγγράφων καθημερινά ώστε δεν προλάβαιναν να εξετάσουν αν οι ακολουθούμενες διαδικασίες ήταν νομότυπες. Αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες διαπιστώνουν σήμερα ότι στα χρόνια των παχιών αγελάδων (όταν, δηλαδή, μοίραζαν αφειδώς στεγαστικά δάνεια) δεν έδειχναν τη δέουσα προσοχή στην εξυπηρέτηση των δανείων. Με άλλα λόγια, έδιωχναν τους ιδιοκτήτες από τα σπίτια τους με την ίδια άνεση και ταχύτητα που ενέκριναν τη δανειοδότησή τους.