Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως έχει σχεδιασθεί και με απόλυτη επιτυχία, αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, σε επιστολή του προς την εφημερίδα Wall Street Journal.

Με την επιστολή, ο κ. Ζανιάς απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας, της περασμένης Τετάρτης, με τίτλο «Η Ελλάδα ξεφεύγει από το στόχο», στο οποίο αναφερόταν ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων του προυπολογισμού είναι μεγάλη και τη συνέδεε με τη συζήτηση για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Στο άρθρο διατυπωνόταν η άποψη ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 είναι δυνατό να επιτευχθεί με τη μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Ο κ. Ζανιάς τονίζει στην επιστολή του ότι η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος έχει αναγνωρισθεί ευρύτατα και αντανακλάται στη μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνει ότι το άρθρο της εφημερίδας περιλαμβάνει «συγκεκριμένες ανακρίβειες» και είναι «παραπλανητικό», καθώς τονίζει ότι η Ελλάδα «δεν ζήτησε από τους εταίρους της να παραταθεί η αποπληρωμή του πακέτου των 110 δισ. ευρώ».

Όσον αφορά στα δημόσια έσοδα, αναφέρει ότι «δεν είναι σωστό να κρίνεται η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος μόνο από το σκέλος των εσόδων, λόγω των υστερήσεων που παρουσιάζονται σε περιόδους ύφεσης και των δυσκολιών και του χρόνου που απαιτείται για τη μεταρρύθμιση ενός προβληματικού φορολογικού συστήματος».

Ο κ. Ζανιάς τονίζει ότι ο στόχος αφορά στη μείωση του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε υστέρηση στο σκέλος των εσόδων υπερκαλύπτεται από το σκέλος των δαπανών.

«Η εφαρμογή του προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις προβλέψεις του προγράμματος για το έλλειμμα σε μηνιαία βάση», επισημαίνει.

Τα στοιχεία για τα έσοδα, τον μήνα Σεπτέμβριο, δείχνουν ότι γίνονται περισσότερο αποτελεσματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημειώνει.

«Τα έσοδα από ΦΠΑ, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων, αυξήθηκαν κατά 17% παρά τη μείωση των λιανικών πωλήσεων. Σημαντικά διψήφια ποσοστά αυξήσεων σε ορισμένες κατηγορίες εσόδων αναμένονται το τελευταίο τρίμηνο του 2010, όχι μόνο λόγω της βελτιωμένης επίδοσης στη συλλογή φόρω,ν αλλά και λόγω της χαμηλότερης βάσης τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 που είχε βαθύνει η ύφεση», προσθέτει.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζανιάς σημειώνει ότι η μείωση του ελλείμματος το 2010 περισσότερο από 12 δισ. ευρώ (περίπου 5,5% του ΑΕΠ) είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε ένα μόνο χρόνο.