«Η Ευρώπη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», διαβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, στο πλευρό της ομολόγου της στην ΕΕ Κάθριν Αστον.

«Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία η ΕΕ δεν ασκεί καμία επιρροή είναι λανθασμένη», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο γυναίκες στο BBC.

«Η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, οι σχέσεις της ΕΕ στον αραβικό κόσμο, η προώθηση της ιδέας ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού, είναι μια τεράστια συνεισφορά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

«Έχουμε διαφορετικούς ρόλους στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Αστον από τη μεριά της, παραδεχόμενη ότι «οι Αμερικανοί είναι απολύτως επικεφαλής» στις προσπάθειες που γίνονται για να οδηγηθούν τα δυο μέρη στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων που γίνονται μόνο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, εκφράζει τακτικά την επιθυμία του να δει τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η δημοσιογράφος του BBC αναφέρθηκε επίσης στην κριτική του κ. Μπερνάρ Κουσνέρ σε βάρος της Αστον, την οποία ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί για ένα ασήμαντο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Η ανάλυση μιας εξωτερικής πολιτικής όπου πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι είναι πραγματικά ξεπερασμένη», δήλωσε η Κλίντον σε μια ευφυή απάντηση.

Η διπλωματική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και την Ευρώπη «πρέπει να προσαρμοστεί, και τα κράτη μέλη έχουν, βεβαίως, ακόμη να να διαδραματίσουν ένα ρόλο», παραδέχθηκε, εκτιμώντας ωστόσο, ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους είναι η καλύτερη απάντηση στην «πολυπλοκότητα» των σύγχρονων προβλημάτων.