Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δεκατρείς ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας στον Ισημερινό για το ρόλο τους στη διάρκεια της στάσης χιλιάδων ένστολων, ένοπλων αστυνομικών την 30ή Σεπτεμβρίου -που η κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα χαρακτήρισε μέρος απόπειρας πραξικοπήματος σε βάρος της- και τώρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόταξής τους.

Δεκάδες άλλοι αστυνομικοί έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί για το ρόλο τους στα αιματηρά επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων αστυνομικοί πολιόρκησαν τον Κορέα σε νοσοκομείο και άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του, ενώ επιχείρησαν έφοδο στο Κογκρέσο με αφορμή την κυβερνητική πρόταση για περικοπές στα επιδόματα.

Ο πρόεδρος διασώθηκε από το νοσοκομείο ώρες αργότερα από πιστούς στην κυβέρνηση στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Ανάμεσα στους αξιωματούχους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι επτά συνταγματάρχες και τέσσερις λοχαγοί. Κατηγορούνται ότι ηγήθηκαν των στασιαστών.

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία του Ισημερινού διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος 160 ανδρών της για να διαπιστωθεί εάν έλαβαν μέρος στη στάση.

Σε συνέντευξή του μια ημέρα μετά τα επεισόδια ο 47χρονος Κορέα επέρριψε την απόπειρα πραξικοπήματος σε υποστηρικτές του Λούσιο Γκουτιέρες, ενός πρώην συνταγματάρχη των ένοπλων δυνάμεων που υπήρξε πρόεδρος από το 2003 ώς το 2005, ενώ τόνισε πως ένας από τους νεκρούς ήταν συνοδός του και η σφαίρα που του στοίχισε τη ζωή «ήταν για μένα».

Με την εκτίμηση του Κορέα ότι επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος συντάχθηκε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS).