Η «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», το πρώτο ελληνικό νοσοκομείο για παιδιά με καρκίνο, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία ανθρώπων από τον επιστημονικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο.

Το νοσοκομείο αποτελείται από πέντε κτίρια, συνδεδεμένα μεταξύ τους αλλά και με το γειτονικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στου Γουδή. Διαθέτει 138 κλίνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ογκολογικές και αιματολογικές νοσηλευτικές μονάδες, 24 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, πέντε κλίνες ημερήσιας νοσηλείας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ιατρείο πόνου, μονάδα ραδιενεργού θεραπείας, διαγνωστικό τμήμα PET, Κέντρο Αιμοδοσίας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σχολείο, δύο παιδικές χαρές, ξενώνα και αμφιθέατρο.

«Οφείλουμε αναγνώριση στο έργο της κυρίαςΒαρδινογιάννη, διότι η Πολιτεία, εκτός από το οικόπεδο που παραχώρησε για την ανέγερση του νοσοκομείου [από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας] δεν υπήρξε συνεπής στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες και το κόστος κατασκευής είναι δικά της» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο σύντομο χαιρετισμό του.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στην ομιλία της στα 20 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα». Η αρχή, είπε, έγινε με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, η οποία ιδρύθηκε το 1993 μέσα στο «Αγία Σοφία» και έδωσε ζωή σε 520 παιδιά.

Ακολούθησε ο πρότυπος Ξενώνας της «Ελπίδας», όπου φιλοξενήθηκαν 650 παιδιά με καρκίνο μαζί με τις οικογένειές τους, για ένα μέσο διάστημα δύο ετών.

Όπως είπε η κ. Βαρδινογιάννη, η «Ελπίδα» θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο νοσοκομείο, καθώς θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού

Τα εγκαίνια της Ογκολογικής Μονάδας, η οποία εντάσσεται διοικητικά και λειτουργικά στο «Αγία Σοφία» πραγματοποιήθηκαν παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό.

Παρούσα ήταν επίσης η Αν Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, πρόεδρος του γαλλικού «Ιδρύματος για την παιδική ηλικία».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα οι υπουργοί Εσωτερικών Γιώργος Ραγκούσης, Προστασίας του ΠολίτηΧρήστοςΠαπουτσής, οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΓιώργοςΠεταλωτής οι βουλευτές Μαρίκα Παπαϊωάννου, Σίφης Βαλυράκης, ΔημήτρηςΣιούφας, Ευάγγελος Αντώναρος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, η ανεξάρτητης βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και η σύζυγος του πρωθυπουργούΆντα Παπανδρέου.