Τάσεις αποσυσπείρωσης προκάλεσε στο ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Σγουρού αλλά και στις κομματικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ η ανακοίνωση των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών Αττικής. Χθες παραιτήθηκαν από τους συνδυασμούς υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι τα ονόματα των οποίων είχαν ανακοινωθεί προχθές το απόγευμα σε επίσημη εκδήλωση του συνδυασμού. Οι κκ. Αντ. Αρώνης στον Πειραιά και Αθ. Βούρδας στο Περιστέρι έστειλαν επιστολές παραίτησης στον κ. Σγουρό αλλά και στον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη.

Στον Πειραιά απειλούν επίσης με παραίτηση η κυρία Δάφνη Μπόκοτα και ο κ. Ι. Μπενέτος προκειμένου να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τον αποκλεισμό του κ. Π. Φασούλα από το ψηφοδέλτιο αλλά και επειδή ο κ. Δ. Κατσικάρης ως υποψήφιος βουλευτής δεν είχε λάβει αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων. Αλλά και στη Δυτική Αθήνα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ έχουν ξεσηκωθεί κατά του «επισκέπτη αντιπεριφερειάρχη», όπως χαρακτηρίζουν τον κ. Κ. Παπαντωνίου, επειδή, όπως λένε, δεν έχει σχέση με την περιοχή και επισείουν επίσης την απειλή παραιτήσεων. Επίσης θέτουν το ερώτημα πώς θα στηρίξει τα μέτρα του μνημονίου όταν ως αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπέγραψε την προσφυγή κατά του μνημονίου.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο κ. Σγουρός, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε αμαχητί τα όπλα και δεν στήριξε τους υποψηφίους που επιθυμούσε ο ίδιος (δεν υπάρχουν δικές του επιλογές στα επτά ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες), ενώ υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι θεωρούν ότι τους προσέβαλε η ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών από την Ιπποκράτους και όχι από τον υποψήφιο περιφερειάρχη. Κομματικά πυρά δέχονται επίσης ο κ. Ι. Ραγκούσης και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη επειδή, όπως λένε τα στελέχη του κόμματος, δεν έριξαν το βάρος τους για να φτιαχτεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Το κλίμα δυσαρέσκειας και ηττοπάθειας έχει εξαπλωθεί στην Αθήνα, όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους εκλεγμένους νομαρχιακούς συμβούλους του κ. Σγουρού που έμειναν όλοι εκτός ψηφοδελτίου ( Β. Χρονόπουλος, Γρ. Φελώνης κ.ά.) και το αποδίδουν στην αντίδρασή τους για τα καταρινά σχέδια στο Ελληνικό. Ομοίως και στη Δυτική Αττική, όπου η υποψηφιότητα της κυρίας Σταυρούλας Δήμου συναντά μεγάλες αντιδράσεις. Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια αυτή δεν θα μείνει στα λόγια αυτή τη φορά και ίσως εκφραστεί με αποστασιοποίηση από τις εκλογές ή και με κάποιες προσχωρήσεις στο ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Δημαρά, ο οποίος από χθες αύξησε τις πιέσεις του προς τους δυσαρεστημένους. Βαρύ κλίμα υπήρχε χθες και στους βουλευτές από τους οποίους είχαν επίσης ζητηθεί προτάσεις για πρόσωπα μία και δύο φορές, αλλά τελικώς «πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων», όπως έλεγαν. «Εχουν υποτιμήσει πολιτικά τη σιωπή και την ανοχή του κόσμου» σχολίαζε βουλευτής με μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις «και η κάλπη δεν συγχωρεί». Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχε η αντίδραση μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών οι οποίοι αναρωτιούνταν, αν έχουν γίνει με τέτοιον τρόπο οι επιλογές για τους αντιπεριφερειάρχες, «τι θα γίνει με τις λίστες;». Προφανώς είχαν στο μυαλό τους τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν είναι ακριβώς δημοφιλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Β. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
«Η εξουσία άλλαξε τους υπουργούς»

Ο αντινομάρχης Αθηνών κ. Β. Χρονόπουλος

«Δεν είναι τυχαίο ότι δεν επελέγη για τα αυτοδιοικητικά αξιώματα στην Αττική ούτε ένας από 46 εκλεγμένους νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους από το ΠαΣοΚ» επισημαίνει ο αντινομάρχης Αθηνών κ. Β. Χρονόπουλος, ο οποίος δεν επελέγη για το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος εκλέγεται από το 2002 νομαρχιακός σύμβουλος τονίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει, «στην πολιτική καλό είναι να μπαίνεις και να βγαίνεις από την πόρτα!

– Γιατί πιστεύετε ότι δεν σας επέλεξε το κόμμα σας για αντιπεριφερειάρχη;

«Διότι ορισμένοι υπουργοί και επιτελείς αποδεικνύουν ότι σε δώδεκα μήνες τούς άλλαξε η εξουσία περισσότερο από όσο άλλαξαν εκείνοι την εξουσία.

– Πιστεύετε ότι οι επιλογές έγιναν με κομματικά κριτήρια;

«Αντιθέτως. Δεν έγιναν με κανένα κομματικό κριτήριο, αλλά με… επαγγελματικά κριτήρια. Γι΄ αυτό και επελέγησαν πρόσωπα που έχουν επαγγελματική σχέση με το ΠαΣοΚ σε αντίθεση με μένα και πολλούς άλλους που οι σχέσεις μας είναι καθαρά κομματικές».