Με όρους… Siemens θα πραγματοποιηθεί τελικώς το περιβόητο ταξίδι στο Μόναχο του κλιμακίου των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε νέα παράταση των εργασιών της (ως τις 15 Νοεμβρίου), παραπέμποντας την έκδοση πορίσματος για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υστερα από πολύμηνες παλινωδίες με ευθύνη της γερμανικής πλευράς η οποία κωλυσιέργησε επί μακρόν την όλη διαδικασία, οκτώ έλληνες βουλευτές θα ταξιδέψουν την προσεχή Τετάρτη προκειμένου να εξετάσουν τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas Μιχάλη Χριστοφοράκο , τους κεντρικούς διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της μητρικής εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ , καθώς και τα νυν ηγετικά στελέχη του γερμανικού κολοσσού, τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Πέτερ Λέσερ, τον αντιπρόεδρο κ. Πέτερ Σόλμσεν και τον υπεύθυνο διαφάνειας κ. Τέο Βάιγκελ.

Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες που καλλιεργούνται δεν είναι υψηλές, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Βαλυράκης: «Δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες από το ταξίδι, αλλά είμαστε θετικοί» είπε επί λέξει. Χθες, εξάλλου, μέλη της Εξεταστικής πραγματοποίησαν εν όψει του ταξιδιού συνάντηση με τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση καθώς και με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελλάκο. Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο των βουλευτών θα συνοδεύει και ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Γ. Χριστοδούλου. Εν τω μεταξύ, στη δικαστική συνδρομή από την Ελβετία παραπέμπει η Εξεταστική Επιτροπή ως προς τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τον λογαριασμό στη Μorgan Stanley της Ελβετίας, από τον οποίο εμβάστηκαν στην εταιρεία Τorcaso, η οποία εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, 6,7 εκατ. δολάρια την περίοδο 1999-2000.

Γραπτώς οι ερωτήσεις στον Μr. Siemens
Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η γερμανική Εισαγγελία, οι βουλευτές θα πρέπει να αποστείλουν γραπτές ερωτήσεις προτού μεταβούν στο Μόναχο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα είναι ή όχι και οι απαντήσεις γραπτές, οι οποίες είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση θα γίνονται με διαμεσολάβηση ανακριτικού υπαλλήλου της γερμανικής Δικαιοσύνης. Αν και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης ερωτηθείς σχετικώς είπε ότι οι απαντήσεις θα είναι προφορικές, νομικοί κύκλοι αμφισβητούσαν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από τη γερμανική πλευρά, υπενθυμίζοντας πως όταν μετέβησαν στο Μόναχο οι (τότε) ανακριτές της υπόθεσης κκ. Ν.Ζαγοριανός και Π. Αθανασίου, οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ ήταν γραπτές, βάσει των προβλεπομένων κατά το γερμανικό Δίκαιο. Πάντως, ενδέχεται να υπάρχει το περιθώριο να υποβληθούν και διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ τα μέλη του κλιμακίου αναμένεται να χωριστούν σε δύο ομάδες ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν την εξέταση των μαρτύρων.