Την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο πέντε πρώην υπουργών για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου θα προτείνει στο πόρισμα που θα καταθέσει το ΠαΣοΚ στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», παρά τις αρχικές σκέψεις που υπήρξαν στην κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες παραπομπής οι κκ. Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης, επειδή δεν έχουν προκύψει αποδείξεις ενοχής τους, τελικώς αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με τους κκ. Π. Δούκα, Αλ. Κοντό και Ευ. Μπασιάκο με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προθεσμία που της έχει οριστεί, το αργότερο ως αύριο το απόγευμα. Οπως όμως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων, το πόρισμα θα κατατεθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη έτσι ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής συζητείται εντός τριάντα ημερών από την κατάθεσή του. Αν λοιπόν κατατεθεί την Παρασκευή, θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή την εβδομάδα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών. Οπως αποφασίστηκε πρόσφατα σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΠαΣοΚ με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων (ποινικολόγων, συνταγματολόγων κ.ά.), η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών μπορεί να στοιχειοθετηθεί από τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη, παρ΄ ότι δεν είναι βέβαιον ότι θα αποδειχθούν ικανά και για την καταδίκη τους από το Ειδικό Δικαστήριο, αν κάποτε διεξαχθεί αυτή η δίκη. Στην ίδια σύσκεψη πάντως διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι το ΠαΣοΚ δεν αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο με την παραπομπή καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι το δικαστικό συμβούλιο θα θεωρήσει τα αδικήματα των υπουργών παραγεγραμμένα και θα διακόψει τη διαδικασία. Υπέρ της παραπομπής Ρουσόπουλου φαίνεται ότι θα ταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ΄ ότι αρχικώς και οι δικοί του βουλευτές είχαν εκφράσει την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται ενοχή του ενώ το ΚΚΕ δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τη στάση του.
Αντιθέτως, οι βουλευτές της ΝΔ θα υποστηρίξουν ότι υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση και όχι ποινικές και γι΄ αυτό έχουν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», η Ρηγίλλης μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με την παραπομπή αναλαμβάνει και η ίδια την ευθύνη της πολιτικής δίωξης, για την οποία πιθανώς να κληθεί να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.